1.10.13

M&M brownies: Pinterest fail

Neka dignu ruke svi oni koji su navučeni na Pinterest! Oni koji nisu neka kliknu ovde i prepuste se uživanjima. Pinterest predstavlja neiscrpan izvor motivacije i inspiracije. Preko svog naloga možete sačuvati slike i web stranice koje vam se sviđaju, i možete pratiti šta se vašim prijateljima sviđa. Moderna verzija sveske svaštare.

Povratak sa mora nije mogao da prođe bez posete free shop-u, a iz free shop-a se ne može izaći bez velike velike kese M&Ms-a. Dobro, dve velike kese. Jedna je nestala brzinom svetlosti, a drugu sam morala da sakrijem.






















Razmišljala sam šta bih mogla da uradim sa njima, u šta da ih ubacim. Obratila sam se Pinterestu, razgledala, razmišljala i odlučila - M&M brownies!!! To nikako ne može da ispadne loše! To sam bar mislila dok nisam pleh izvadila iz rerne.

Slika i recept preuzeti sa sajta http://www.leannebakes.com















Prvobitno nisam htela da ovaj recept stavljam na blog. Sramota! Ja sam odlična kuvarica. Meni svaki recept uspe! :) Kamo sreće!

Iako sa izgledom kolača ne mogu baš da se pohvalim, ukus je fenomenalan. Recept je za nijansu drugačiji od recepta koji obično koristim za brownies, ali podjednako ukusan. Umesto čokolade stavlja se kakao, i za nijansu manje putera.

Znam gde sam pogrešila, i sledeći put ću ispraviti svoju grešku. M&Ms-i koje sam nakon sipanja testa u pleh posula po površini brzo su upali u testo, i kad je ono naraslo, jadničci su se utopili. E sad, ili sam ja stavila previše praška za pecivo ili je trebalo da M&Ms pospem kada se površina kolača malo zapeče. Istražiću pa ću javiti!


Moram uskoro da ponovo probam ovaj recept, samo moraću da nađem neku domaću zamenu za M&Ms. Možda Bonibon ili No problem.

Kako god da izgledaju, brzo su se pojeli.




M&M brownies

200 gr brašna
1 prašak za pecivo
1/2 kašičice soli
250 gr putera
100 gr kakao praha
350 gr šećera
4 jaja
1-2 kašičice ekstrakta vanile
300 gr M&Ms 

U šerpici istopiti puter pa u njega sipati kakao i dobro promešati.
U većoj činiji mikserom umutiti jaja pa dodati šećer i vanilu. Mutiti dok se ne sjedini.
Zatim sipati puter i kakao. Mutiti mikserom ili mešati varjačom. Dodati ostatak sastojaka i mutiti dok se sve ne sjedini. Jednu šaku M&Ms ostaviti sa strane a ostatak sipati u smesu i promešati varjačom. 
Sipati u podmazan pleh veličine 33x23x2 ili približno te veličine. Na pola pečenja, ili kad vidite da je kolač narastao ali se još uvek nije zapekao, pospite po njemu preostalu šaku M&Ms-a.
Peći 25-30 minuta na 175 stepeni.

18.9.13

Mafini sa borovnicama

Zbogom leto! Zbogom bobičasto voće!

Posle duge letnje pauze, evo još jedne ideje za sladak doručak. Mafine sa borovnicama sam pravila pre par nedelja kada su borovnice još uvek mogle da se nađu na pijaci. Ali oni se mogu praviti i zimi sa zamrznutim borovnicama, ili sa nekim drugim bobičastim voćem.






















Nema tu mnogo filozofije, a ni prljavih sudova :) 

Treba vam samo jedna činija i jedna varjača. Sve sastojke (osim borovnica) ubacite i mešajte.






















Kada se sve lepo sjedini, na red dolaze i borovnice. 

Prilikom kupovine sam se premišljala da li da uzmem šumske borovnice ili "obične", ali me je bakica ubedila da su šumske prava stvar za kolače.


















Smesa će biti gusta. Ne brinite niste ništa zaboravili - tako i treba da bude.


Napunite kalupe za mafine...





















... pospite malo šećera preko svakog...






















... pecite 30-35 minuta na 180 stepeni i...

voilà!






















Sad možete da sednete sa šoljom čaja i jednim mafinom i da uživate u jutru!





















Mafini sa borovnicama

375 gr brašna
1 kesica praška za pecivo
220 gr šećera + 2 kašike 
125 ml suncokretovog ulja
1 jaje
1 kašičica ekstrakta vanile
125 ml mleka
300 gr svežih ili zamrznutih borovnica

Zagrejati rernu na 180 stepeni. U činiju sipati brašno, prašak za pecivo i šećer. Napravite udubljenje u brašnu i ubacite ulje, jaje, mleko i vanilu. Mešajte varjačom dok se sve ne sjedini. Na kraju dodajte borovnice i još malo mešajte. Napunite plehove za mafine koje ste prethodno podmazali (ukoliko nemate silikonski pleh). Preko svakog mafina pospite malo šećera da bi bili krckavi. Peći 30-35 minuta.

Prijatno!


8.8.13

Tutorijal: Torta Drakulin zamak

































U današnjem postu želim da vam predstavim tortu u obliku zamka. Ovu tortu sam pravila za sedmi rođendan jednog divnog dečaka koji voli Drakulu, Frankenštajna, mumije i slične strašne stvari. Žao mi je što nemam slike procesa pravljenja ali to je bila prva zahtevna torta koju sam pravila i, da budem iskrena, bila sam malo sluđena. Htela sam još mnogo više detalja da dodam, ali jednostavno nisam imala vremena za sve što sam zamislila. Moraću opet da je pravim samo da bih je slikala :) Ovakvu tortu treba dobro isplanirati jer neke stvari se moraju praviti ranije, kao na primer figurice od fondana ili čokolade jer je njima potrebno neko vreme da se osuše / očvrsnu.

Da bi torta izdržala težinu fondana, kula i ostalih figurica, morate napraviti neku čvršću tortu. Kod mene je u pitanju jafa torta. Napravite tortu na sprat željenih dimenzija (jednu veću i jednu manju). Oblikujte obe torte, tj isecite ćoškove da biste mogli da postavite kule. Razvucite fondan na 3-4 mm debljine i prekrite obe torte. Poravnajte, a višak fondana isecite. Kada ste to učinili postavite manju tortu na veću.


Što se tiče kula, napravila sam rolat od oblande sa plazma keksom i čokoladom. Lakša varijanta bi bio kartonski deo rolne za ubruse ili neke plastnične cevi, ali htela sam da sve na torti bude jestivo. Na kraju je rolat bio pravi hit, iako je pravljen samo da bi poslužio svrsi (recept u nekom drugom postu). Kule su pravljene različitih debljina i visina. Rolat od oblande je premazan puter kremom i prekriven fondanom. Kupole su pravljene od fondana.

Najveći problem mi je pravio “zid” zamka. Htela sam da bude potpuno crn i sa efektom cigle. Ali, 1. nisam imala kupovni crni fondan, a nisam htela do beskonačnosti da pokušavam da obojim beli fondan, i, 2. nisam imala oklagiju za efekat cigle. E, tu je u pomoć uskočio moj muž sa idejom da problem rešimo air brush-om. Od kartona smo isekli šablon za efekat cigle, napunili air brush bojom i bacili se na posao. Na kraju smo bili zadovoljni izgledom.

Ovim je glavna konstrukcija gotova, sada se treba baciti na detalje.


































Prozore i vrata sam isekla od fondana, čačkalicom malo izdubila i obojila braon jestivom bojom uz pomoć četkice kako bi dobila izgled drveta. 

Inače, cela torta je postavljena na plavom fondanu kako bi izgledalo kao da je zamak okužen vodom. “Most” do glavnog ulaza u zamak napravljen je od kockica čokolade i čoko rolls-a. 

Duhovi i slepi miševi su napravljeni uz pomoć kalupa. Duhovi su od belog fondana, a slepi miševi od čokolade, i fiksirani su žicom kupljenom u apoteci (koriste je stomatolozi, ne znam tačan naziv). Tu se negde kriju i papagaj na metli i mačka, koji su takođe od čokolade, ali se nažalost ne vide dobro na slikama. Kalupi su kupljeni u fenomenalnoj radnji Kreativni hobi, i prvenstveno su namenjeni za FIMO masu.


































Sledeći Drakulin zamak zamišljam sa mnogo više detalja, možda sa nekom spravom za mučenje i naravno sa figuricom Drakule. Mada je i ova torta imala figuricu Drakula, ali nije baš reprezentativna :).

1.8.13

Sladoled od višanja

Kopajući po zamrzivaču naišla sam na prošlogodišnji paket višanja. Odmah sam počela da smišljam šta bih mogla sa tim paketićem da uradim i tužno zaključila da ove godine nismo obrali dedinu višnju. Iako me je uvek nerviralo što mi zauzmu pola zamrzivača, kolači od dedinih višanja su najbolji.

























Šta napraviti od pola kilograma višnjica?

Pitu? Bakin kolač sa višnjama?
Suviše je vruće da bi se palila rerna.

Znam......SLADOLED!


































Zašto se uopše cimati i praviti domaći sladoled kad u radnji možeš da biraš do mile volje?


  1. zato što ti je ostao paket višanja u zamrzivaču, a suviše je vruće da praviš pitu i pališ rernu
  2. zato što ti je sestra pre godinu dana kupila kalupe za sladoled, a koristila si ih samo jednom
  3. zato što je domaći sladoled dijetalan ;)      

























Ako pazite na liniju ovaj sladoled možete jesti bez griže savesti. Nema veštačkih dodataka i zaslađuje se medom.

Umesto višanja možete staviti bilo koje voće. Pijace su sada prepune bobičastog voća, pa izvolite, birajte. 

Da li da ovu činiju punu zdravlja pretvorim u sladoled ili da je odmah pojedem?































Sladoled od višanja

450 gr višanja
250 ml jogurta
2-3 kasike meda

Višnje operite i očistite od koštica. Ukoliko koristite zamrznute višnje, izvadite ih da se malo odmrznu (nema potrebe da se u potpunosti odmrznu, samo malo, dovoljno da mogu da se stave u blender i lepo sjedine sa jogurtom i medom).

U blender stavite višnje, jogurt i med. Pulsirajte dok ne dobijete željenu teksturu. Neki vole da u sladoledu osete komadiće voća, a neki vole da im sladoled bude kremast.

Po želji dodajte još meda.

Smesom napunite plastičnu kutiju, poklopite i stavite u zamrzivač. Poželjno je s vremena na vreme izvaditi sladoled iz zamrzivača i viljuškom ga promešati, dok ne počne da se zamrzava. Idealno je praviti ga u aparatu za pripremu sladoleda. Ukoliko imate kalupe za sladoled upotrebite ih.

Ovim receptom sam napunila 6 kalupa za sladoled.

25.7.13

Cupcake od limuna



























Opet limun? Opet cupcakes?

Leto je i treba se osvežiti limunom. A tako je lako napraviti cupcakes - to može i dete.

A lakši su i za serviranje. I tako su mali, i slatki, prosto vas zovu da ih pojedete.


































Polako skinite papirnu korpicu i zagrizite.

Mmmm blag ukus limuna i kremastog šlaga.

Još jedan griz.

Surprise!






























Krem od limuna!

Intenzivan ukus limuna koji vas obara sa nogu.




Cupcakes od limuna

15-16 cupcake-a

 za cupcakes
180 gr brašna
1 kesica praška za pecivo
½ kašičice soli
2 jaja
180 gr šećera
1 ½ kašičica ekstrakta vanile
100 ml ulja
100 ml mleka
1-2 kašičice rendane limunove kore.

za krem od limuna
50 ml sveže ceđenog soka od limuna
2 kašičice (10 gr) rendane kore od limuna
85 gr šećera
4 žumanca
45 gr putera

1 kesica šlaga

Prvo pripremite krem od limuna.

Limun dobro operite vodom i obrišite. Uzmite najfinije rende koje imate i izrendajte koru od 2-3 limuna. Vodite računa da rendate samo spoljašnji, žuti deo kore, a kada dođete do belog sunđerastog dela, pređite na drugo mesto ili na novi limun. Potom iscedite limun.

Stavite puter, šećer, žumance, sitno rendanu limunovu koru i sok od limuna da se kuvaju na pari. Ukoliko nemate tzv. double boiler, tj šerpu sa duplim dnom, možete je i sami "napraviti" tako što ćete sipati vodu do trećine veće šerpe, a onda u nju stavite nešto manju u kojoj ćete kuvati, samo pazite da ona ne dodiruje ključalu vodu. Da budem iskrena, ja ne kuvam na pari - nego na laganoj vatri.

Konstantno mešajte dok se šećer i puter ne istope. Nastavite da mešate dok ne počne da se zgušnjava i ne postane kao puding. Ovo može da potraje, oko 10-15 minuta. Sipajte u činiju i ostavite da se prohladi na sobnoj temperaturi. Prohlađen krem ostavite u frižideru do sat vremena pre upotrebe. Krem od limuna možete pripremiti i do nedelju dana unapred i držati u frižideru. Kada ste pripremili krem od limuna možete početi sa cupcakes.

Zagrejte rernu na 170ºC.
Mikserom umutite jaja, zatim dodajte šećer i mutite srednjom brzinom. Dodajte vanilu i ulje pa nastavite sa mućenjem. Smanjite brzinu miksera pa postepeno dodajte brašno. Zatim dodajte prašak za pecivo, so i polako mleko. Na kraju dodajte rendanu limunovu koru. Smesa će biti retka. U pleh za mafine stavite papirne korpice ili ga podmažite, i sipajte umućenu smesu (ne do vrha).

Pecite 12-14 minuta.

Kada su se ohladili vreme je da se i napune kremom od limuna.

Kašičicom izdubite cupcake u sredini, i izvađeno „testo“ stavite sa strane. U rupu koju ste napravili sipajte krem od limuna (1-2 kašičice, po želji) i zatvorite izvađenim „testom“. Kada ste to učinili sa svim „torticama“, stavite ih u frižider, i dok se hlade umutite šlag. Ukrasite ih šlagom i ukrasnim mrvicama po želji.

16.7.13

Čokoladni cupcake



































Čokoladni cupcake mmmmmm

Omiljena omiljena poslastica. Posle brownies, naravno.

Pravo je uživanje praviti cupcakes, a bogami i jesti. Stvarno se brzo pripremaju, brzo se ispeku, a još brže pojedu. Prave se od namirnica koje uglavnom svi uvek imamo u kuhinji.




























Nedavno sam od Srećnog dugmenceta naručila washi trake i naravno morala odmah da ih upotrebim. Washi trake su stigle poštom u ovom preslatkom pakovanju. A zajedno sa njima i ljubičasto dugmence. Kao da su znali da mi je ljubičasta omiljena boja.





















Uz pomoć čačkalica i washi trake brzo se naprave ukrasne zastavice. A od štapića za ražnjiće venac. I postolje za kolače sam ukrasila washi trakom da se sve lepo slaže. Šteta što nikome nije bio rođendan :). Ovo bi bila lepa dekoracija za rođendansku trpezu.













Evo još jedne slike!






















Čokoladni cupcake
za 24-27 

400 gr šećera
280 gr brašna
80 gr kakao praha
1 kesica praška za pecivo
1 kašičica soli
2 jaja
200 ml mleka
100 ml suncokretovog ulja
2 kašičice ekstrakta vanile
200 ml kipuće vode
U plehove za mafine/projice poređajte papirne korpice. Zagrejte rernu na 170˚C.
U velikoj činiji pomešajte zajedno šećer, brašno, kakao prah, prašak za pecivo i so.
Dodajte jaja, mleko, ulje i vanilu. Mutite mikserom srednjom brzinom oko jedan minut.
Dodajte vodu i nastavite još malo da mutite dok se ne sjedini. Smesa će biti retka, ali ne brinite, tako treba da bude.
Smesom napunite korpice, ali ne do samog vrha, oko 2/3.
Pecite 18-22 minuta.

Čokoladni fil sa sirom
125 gr putera (ostavljenog na sobnoj temperaturi da smekša)
60 gr kakao praha
250 gr krem sira (philadelphia, mascarpone, bilo koji krem sir samo da nije slan)
1 kašičica ekstrakta vanile
600 gr šećera u prahu
1-4 kašike slatke pavlake


U velikoj činiji umutite puter dok ne postane kremast. Dodajte kakao prah i mutite dok se ne sjedini u potpunosti. Dodajte krem sir i mutite još pola minuta. Dodajte vanilu i postepeno šećer u prahu. Pojačajte brzinu miksera i mutite još nekoliko minuta. Polako dodajte slatku pavlaku. Ako fil nanosite nastavcima za šlag, onda stavite manje slatke pavlake da bi se željeni oblik fila održao.
Fil možete čuvati u frižideru nekoliko dana u zatvorenoj kutiji i pre upotrebe ga samo malo zamutite mikserom.
Napunite kesu za ukrašavanje, stavite željeni nastavak, i fil nanesite na cupcakes. 



11.7.13

Limun torta






















Možda limun baš i nije omiljeni sastojak za sladokusce, ali istinski hedonisti umeju da cene šmek koji ovo južno voće daje poslasticama. Iako smo ga tokom zime koristili kao prirodni lek u borbi protiv prehlade i gripa, vladavina ovog citrusa sa dolaskom letnjih dana nikako ne jenjava. Malo c-vitamina van neće škoditi, zato bez griže savesti uživajte u ovoj torti od limuna.



Torta sa limunom je pravo osveženje za vrele dane! Ne preporučujem je uz limunadu jer - budimo iskreni - biće vam zlo od previše limuna! Treba vam nešto neutralno, npr. ice tea. Definitivno je ovo prava tea-time torta.

Za ovaj recept će vam trebati mnooogo limuna - i kora i sok. Za patišpanj, za unutrašnji fil, za spoljašnji fil.






















Limun torta

Patišpanj
600 gr brašna
prašak za pecivo
¼ kašičice soli
250 gr putera
300 gr šećera
2 cela jajeta, na sobnoj temperaturi
3 velika žumanca, na sobnoj temperaturi
2 kašičice ekstrakta vanile
1 kašičica rendane limunove kore
50 ml sveže ceđenog soka od limuna (1-2 limuna)
100 ml mleka

Fil od limuna
2 velika žumanca
80 gr šećera
50 ml sveže ceđenog soka od limuna
2 kašike putera, omekšalog
mrvica soli
1 kašičica rendane limunove kore
100 ml slatke pavlake

Puter krem sa limunom
180 gr putera, omekšalog
800 gr šećera u prahu
2 kašike slatke pavlake
2 kašičice sveže ceđenog soka od limuna
¼ kašičice ekstrakta od vanile
1 kašičica rendane limunove kore

Zagrejati rernu na 170˚C. Podmazati (ili prekriti peki papirom) dva pleha prečnika 22cm.

Patišpanj: Mikserom umutiti puter dok ne postane kremast. Postepeno dodavati šećer i povećati brzinu mućenja. Posle nekog vremena dodati jedno po jedno jaje, i žumance. Zatim vanilu i rendanu limunovu koru. Smanjiti brzinu i postepeno dodati sveže ceđeni sok od limuna. Smesa će možda početi da se grudva. Dodajte suve sastojke – brašno, prašak za pecivo i so, kao i mleko. Nastaviti mućenje dok se ne sjedini. Smesu podeliti na dva dela, sipati u plehove i peći 20-25 minuta. Kada se patišpanj ispeče, izvaditi iz pleha i ostaviti da se ohladi.


Fil od limuna: U šerpu staviti žumance i šečer i na laganoj vatri zagrejati stalno mešajući. Dodati sveže ceđeni sok od limuna, rendanu limunovu koru, puter i so. Kuvati na laganoj vatri stalno mešajući drvenom varjačom 5-6 minuta dok se smesa ne zgusne. Nikako ne dozvolite da provri. Smesu procediti i ostaviti sat vremena u frižideru da se ohladi. U posebnoj činiji umutiti slatku pavlaku i staviti sa strane. Izvaditi fil od limuna iz frižidera i mešati varjačom dok ne bude glatko. Polako filu dodati umućenu slatku pavlaku i dobro sjediniti. Fil stavite u frižider dok ne budete spremni da sastavite tortu.

Puter krem sa limunom: U velikoj činiji mutiti puter dok ne postane kremast, oko pola minuta. Postepeno dodati šećer u prahu. Dodati slatku pavlaku, sveže ceđeni sok od limuna, vanilu i rendanu koru od limuna. Pojačati brzinu miksera i mutiti još 3-4 minuta.



Sastavljanje torte: Na veliki tanjir/tacnu stavite jedan patišpanj. Napunite kesu za ukrašavanje malom količinom puter krema, odsecite vrh (oko 2cm) i oivičite patišpanj (da vam ne bi fil iscureo). Zatim sipajte fil od limuna i lepo ga poravnajte. Preko toga stavite i drugi patišpanj i celu tortu prekrijte puter kremom. Tortu držite u frižideru do posluživanja.

5.7.13

Cheesecake u čaši






















Cheesecake je omiljeni desert u mojoj porodici. Obično ga pravim u kalupu za torte, ali je mnogo lepše kada se gostima servira u lepim čašama za vino. Ovaj recept odgovara kalupu za torte prečnika 22 cm. 

Prvi sloj, kora, testo, kako god ga nazvali, se ne peče. Jupiiiii

Priznajem ima mnogo čokolade, ali to ga čini posebnim. Preporučujem da koristite manje čaše, da pravite manje porcije, jer je recept stvarno jak.

Čokoladu izaberite sami. Koja vam se više sviđa?






Cheesecake u čaši

1. sloj
340 gr mlevenog keksa
25 gr šećera u prahu
70 gr istopljenog putera

2. sloj - fil od sira
340 gr čokolade (bele ili crne)
310 gr krem sira
65 gr šećera
500 ml slatke pavlake
60 gr putera

3. sloj
voće po izboru (maline, višnje, šumsko voće)
preliv za torte (crvene boje)

Pripremite čaše po izboru (npr. šest do osam čaša za belo vino).
Na tihoj vatri istopite puter, pa u njega dodajte mleveni keks i šećer u prahu. Dobro sjedinite (biće suvo), i jednako raspodelite po čašama. Blako utapkajte testo i poravnajte.

Umutite slatku pavlaku i stavite sa strane. 
Istopite čokoladu. I nju stavite sa strane.

U velikoj činiji umutite mikserom puter pa mu dodajte šećer, a kada se to lepo sjedini, dodajte i sir. Zatim dodajte istopljenu čokoladu i slatku pavlaku i mutite mikserom dok se ne sjedini.
Umućenu smesu raspodelite po čašama, a napunjene čaše stavite u frižider.

Malo sačekajte do sledećeg koraka da vam voće ne bi iscurelo po filu. Ako pravite fil sa belom čokoladom onda će se voćni sok koji iscuri malo videti - kao meni :).

Preliv za torte pripremite prema upustvu na kesici.
Čaše izvadite iz frižidera i u njih rasporedite voće koje ćete zatim preliti prelivom za torte.
Čaše vratite u frižider da bi se poslastica lepo ohladila.

Služite hladno.






13.6.13

Mini torta sa jagodama






















Preznojila sam se dok nisam smislila naslov. Beze torta sa jagodama. Čokoladne beze tortice. Mini torte od puslica. Tortice od čokoladnih puslica sa jagodama...

Ako vam se svideo recept za čokoladne puslice, ove mini torte će vas oduševiti. U kombinaciji sa šlagom i jagodama, ova tortica predstavlja idealan dezert.

Mini torte sa jagodama se zaista lako prave.  Recept za beze kore, tj čokoladne puslice je jednostavan i ne zahteva dugo pečenje.






















Mini torta sa jagodama

Recept za čokoladne puslice
200 ml slatke pavlake
2 kašike šećera u prahu
jagode, oko 500 gr (iseckane na šnite i za ukras)

Smesu za kore pripremite prema uputstvu. Napunite kesu za ukrašavanje i stavite najveći okrugli nastavak, ili napunite kesu za zamrzivač i makazama isecite vrh. Pleh prekrite peki papirom. Smesu polako istisnite iz kese praveći krugove jednakih veličina. Neće vam sve kore biti iste veličine ali to i nije toliko bitno.

Kore pecite na 170 stepeni. Posle 8-9 minuta okrenite pleh, pa pecite još 8-9 minuta. Skinite ih sa pleha tek kad se ohlade da se ne bi polomile.

Umutite slatku pavlaku sa malo šećera i isecite oprane jagode na šnite.

Umućenu slatku pavlaku stavite u kesu za ukrašavanje sa zvezdastim nastavkom. Istisnite je u krug na koru, zatim poređajte iseckane jagode. Preko jagoda, stavite još jednu koru i šlag, pa sve ukrasite jednom lepom velikom jagodom sa peteljkom.
















<a href="http://www.bloglovin.com/blog/9705237/?claim=vnghj697t9u">Follow my blog with Bloglovin</a>  

11.6.13

Ideja za doručak: Mafini sa bananama i ovsenim pahuljicama




















Evo još jedne ideje za sladak doručak. Dobro, ne baš toliko sladak.
Može se čak reći i zdrav doručak, jer sadrži voće i žitarice. Dobar za početak dana.
Mnogo se ponavljam, ali stvarno i ovaj recept je brz i jednostavan. Ne treba vam mikser i sve ćete pripremiti dok vam se greje rerna.
Ovi mafini odlično idu sa puterom od kikirikija.






















Mafini sa bananama i ovsenim pahuljicama

300 gr brašna
200 gr ovsenih pahuljica
100 gr šećera
prašak za pecivo
1/2 kašičice soli
1 jaje
150 ml mleka
70 ml suncokretovog ulja
vanilin šećer
100 gr pasirane bananane (oko 2 banane)

Uključiti rernu na 200 stepeni da se zagreje.
U jednoj činiji pomešati brašno, ovsene pahuljice, šećer, prašak za pecivo i so. Ostaviti sa strane.
U drugoj činiji viljuškom umutiti jaje pa dodati mleko, ulje, vanilin šećer, i na kraju pasirane banane.
Postepeno dodavati sastojke iz prve činiji i mešati dok se dobro ne sjedine.
Podmazati pleh za mafine i napuniti ih skoro do vrha.
Peći 18-20 minuta.



6.6.13

Čokoladne puslice



















Nikad nisam volela puslice i nisam razumela kako neko može da ih jede. Pa to je samo šećer, to nema nikakav ukus - uvek sam govorila. Jeste lepo izgledaju, ali šta ja imam od toga.

Ali onda sam jednog lepog dana naletela na recept za čokoladne puslice. Naravno da puslice mogu biti sa ukusom čokolade, pa čokolada ide uz sve. Kako se toga ranije nisam setila! Prvom prilikom sam isprobala recept i zauvek se zaljubila u čokoladne puslice.

Ove čokoladne puslice su preukusne, i što je još bolje lako se prave - od samo četiri sastojka.

Rendana čokolada. Kakao prah. Šećer. Belance.

Spolja krckave, a iznutra mekane.























Čokoladne puslice

oko 7 belanaca, 250 ml
500 gr šećera
30 gr kakao praha
125 gr rendane čokolade

Zagrejati rernu na 170 stepeni.
Belance i šećer staviti u šerpu i na veoma tihoj vatri mešati dok se šećer ne istopi.
Kada se šećer istopi, mikserom mutiti najjačom brzinom dok belance ne postane gusto i belo.
Zatim dodati rendanu čokoladu i kakao prah. Nežno mešati i polako špatulom sve sjediniti.
Pleh prekriti peki papirom.
Napuniti kesu za ukrašavanje i staviti zvezdasti nastavak. Polako istisnuti puslice na pleh.
Ukoliko nemate kese za ukrašavanje i nastavke, puslice možete oblikovati običnom kašikom ili kašikom za sladoled.
Peći 8-9 minuta, pa okrenuti pleh i onda peći još 8-9 minuta. Znači sve ukupno 16-18 minuta.
Puslice će blago popucati ali ostaće mekane iznutra.


 

17.4.13

Korpice od čokolade sa maskarpone filom
























Sa samo nekoliko sastojaka može se napraviti predivan dezert. Jeste malo pipav, ali predivan i preukusan. Za korpice je potrebna samo čokolada, a za fil čokolada i maskarpone sir.

Pažljivo pravite korpice. Naoružajte se strpljenjem. Na pola puta ćete zažaliti što ste počeli. Čokolade će biti na sve strane. 


Korpice od čokolade sa maskarpone filom

za korpice:
20 papirnih korpica za kolače
100 gr crne čokolade

za fil:
100 gr mlečne ili crne čokolade
1/2 kašičice ekstrakta vanile
200 gr maskarpone sira

Istopite 100 gr crne čokolade i ostavite sa strane da se nekoliko minuta prohladi. Ukoliko imate pleh za mini mafine, poređajte papirne korpice u pleh. Svaku korpicu napunite kašičicom istopljene čokolade i polako četkicom za bojenje premažite unutrašnji deo korpice čokoladom. Gledajte da pokrijete celu korpicu, do samog vrha, i da vam čokolada lepo uđe u svaki procep. Ako nemate pleh za mini mafine na običan ravan pleh stavite peki papir, i kada papirne korpice premažete čokoladom, položite ih naopačke na pleh. Trebalo bi da imate dovoljno čokolade za 20 korpica. Premazane korpice stavite 30 minuta u zamrzivač.

Sad sledi zeznuti deo. Papirne korpice morate polako odlepiti sa čokoladne korpice. Izvadite ih nekoliko iz zamrzivača, jer ako ih izvadite sve možda će početi da se tope. Ili otvorite vrata od zamrzivača i odlepite papirne korpice dok vam je pleh u zamrzivaču, tako se sigurno neće otopiti - nadam se da moj muž neće pročitati ovaj deo o otvorenom zamrzivaču :), to je zabranjeno :). Sigurno će vam neke korpice malo popucati, ali nema veze jer su sve jedno ukusne - puknute ili savršenog oblika. Kada ste skinuli sve papirne korpice, vratite ih u frižider.

Za pripremu fila potrebno je prvo istopiti 100 gr crne ili mlečne čokolade. Čokoladu sipati u prethodno umućeni maskarpone sir. Dodati vanilu, i mutiti dok se sve ne sjedini.

Fil sipati u kesu za ukrašavanje sa zvezdastim nastavkom i puniti korpice od čokolade. Po želji ukrasiti čokoladnim srcem ili nekim drugim ukrasom.