Možda limun baš i nije omiljeni sastojak za sladokusce, ali istinski hedonisti umeju da cene šmek koji ovo južno voće daje poslasticama. Iako smo ga tokom zime koristili kao prirodni lek u borbi protiv prehlade i gripa, vladavina ovog citrusa sa dolaskom letnjih dana nikako ne jenjava. Malo c-vitamina van neće škoditi, zato bez griže savesti uživajte u ovoj torti od limuna.
Torta sa limunom je pravo osveženje za vrele dane! Ne preporučujem je uz limunadu jer - budimo iskreni - biće vam zlo od previše limuna! Treba vam nešto neutralno, npr. ice tea. Definitivno je ovo prava tea-time torta.
Za ovaj recept će vam trebati mnooogo limuna - i kora i sok. Za patišpanj, za unutrašnji fil, za spoljašnji fil.
Limun torta
Patišpanj
600 gr brašna
prašak za pecivo
¼ kašičice soli
250 gr putera
300 gr šećera
2 cela jajeta, na sobnoj temperaturi
3 velika žumanca, na sobnoj temperaturi
2 kašičice ekstrakta vanile
1 kašičica rendane limunove kore
50 ml sveže ceđenog soka od limuna (1-2 limuna)
100 ml mleka
Fil od limuna
2 velika žumanca
80 gr šećera
50 ml sveže ceđenog soka od limuna
2 kašike putera, omekšalog
mrvica soli
1 kašičica rendane limunove kore
100 ml slatke pavlake
Puter krem sa limunom
180 gr putera, omekšalog
800 gr šećera u prahu
2 kašike slatke pavlake
2 kašičice sveže ceđenog soka od limuna
¼ kašičice ekstrakta od vanile
1 kašičica rendane limunove kore
Zagrejati rernu na 170˚C. Podmazati (ili prekriti peki
papirom) dva pleha prečnika 22cm.
Patišpanj: Mikserom umutiti puter dok ne postane kremast. Postepeno
dodavati šećer i povećati brzinu mućenja. Posle nekog vremena dodati jedno po
jedno jaje, i žumance. Zatim vanilu i rendanu limunovu koru. Smanjiti brzinu i
postepeno dodati sveže ceđeni sok od limuna. Smesa će možda početi da se
grudva. Dodajte suve sastojke – brašno, prašak za pecivo i so, kao i mleko.
Nastaviti mućenje dok se ne sjedini. Smesu podeliti na dva dela, sipati u
plehove i peći 20-25 minuta. Kada se patišpanj ispeče, izvaditi iz pleha i
ostaviti da se ohladi.
Fil od limuna: U šerpu staviti žumance i šečer i na laganoj
vatri zagrejati stalno mešajući. Dodati sveže ceđeni sok od limuna, rendanu
limunovu koru, puter i so. Kuvati na laganoj vatri stalno mešajući drvenom
varjačom 5-6 minuta dok se smesa ne zgusne. Nikako ne dozvolite da provri.
Smesu procediti i ostaviti sat vremena u frižideru da se ohladi. U posebnoj
činiji umutiti slatku pavlaku i staviti sa strane. Izvaditi fil od limuna iz
frižidera i mešati varjačom dok ne bude glatko. Polako filu dodati umućenu
slatku pavlaku i dobro sjediniti. Fil stavite u frižider dok ne budete spremni
da sastavite tortu.
Puter krem sa limunom: U velikoj činiji mutiti puter dok ne
postane kremast, oko pola minuta. Postepeno dodati šećer u prahu. Dodati slatku
pavlaku, sveže ceđeni sok od limuna, vanilu i rendanu koru od limuna. Pojačati brzinu
miksera i mutiti još 3-4 minuta.
Sastavljanje torte: Na veliki tanjir/tacnu stavite
jedan patišpanj. Napunite kesu za ukrašavanje malom količinom puter krema,
odsecite vrh (oko 2cm) i oivičite patišpanj (da vam ne bi fil iscureo). Zatim
sipajte fil od limuna i lepo ga poravnajte. Preko toga stavite i drugi
patišpanj i celu tortu prekrijte puter kremom. Tortu držite u frižideru do
posluživanja.
Нема коментара:
Постави коментар