Opet limun? Opet cupcakes?
Leto je i treba se osvežiti limunom. A tako je lako napraviti cupcakes - to može i dete.
A lakši su i za serviranje. I tako su mali, i slatki, prosto vas zovu da ih pojedete.
Polako skinite papirnu korpicu i zagrizite.
Mmmm blag ukus limuna i kremastog šlaga.
Još jedan griz.
Surprise!
Krem od limuna!
Intenzivan ukus limuna koji vas obara sa nogu.
Cupcakes od limuna
15-16 cupcake-a
180 gr brašna
1 kesica praška za pecivo
½ kašičice soli
2 jaja
180 gr šećera
1 ½ kašičica ekstrakta vanile
100 ml ulja
100 ml mleka
1-2 kašičice rendane limunove kore.
za krem od limuna
50 ml sveže ceđenog soka od limuna
2 kašičice (10 gr) rendane kore od limuna
85 gr šećera
4 žumanca
45 gr putera
1 kesica šlaga
Prvo pripremite krem od limuna.
Limun dobro operite vodom i obrišite. Uzmite najfinije rende koje imate i izrendajte koru od 2-3 limuna. Vodite računa da rendate samo spoljašnji, žuti deo kore, a kada dođete do belog sunđerastog dela, pređite na drugo mesto ili na novi limun. Potom iscedite limun.
Stavite puter, šećer, žumance, sitno rendanu limunovu koru i sok od limuna da se kuvaju na pari. Ukoliko nemate tzv. double boiler, tj šerpu sa duplim dnom, možete je i sami "napraviti" tako što ćete sipati vodu do trećine veće šerpe, a onda u nju stavite nešto manju u kojoj ćete kuvati, samo pazite da ona ne dodiruje ključalu vodu. Da budem iskrena, ja ne kuvam na pari - nego na laganoj vatri.
Konstantno mešajte dok se šećer i puter ne istope. Nastavite da mešate dok ne počne da se zgušnjava i ne postane kao puding. Ovo može da potraje, oko 10-15 minuta. Sipajte u činiju i ostavite da se prohladi na sobnoj temperaturi. Prohlađen krem ostavite u frižideru do sat vremena pre upotrebe. Krem od limuna možete pripremiti i do nedelju dana unapred i držati u frižideru. Kada ste pripremili krem od limuna možete početi sa cupcakes.
Limun dobro operite vodom i obrišite. Uzmite najfinije rende koje imate i izrendajte koru od 2-3 limuna. Vodite računa da rendate samo spoljašnji, žuti deo kore, a kada dođete do belog sunđerastog dela, pređite na drugo mesto ili na novi limun. Potom iscedite limun.
Stavite puter, šećer, žumance, sitno rendanu limunovu koru i sok od limuna da se kuvaju na pari. Ukoliko nemate tzv. double boiler, tj šerpu sa duplim dnom, možete je i sami "napraviti" tako što ćete sipati vodu do trećine veće šerpe, a onda u nju stavite nešto manju u kojoj ćete kuvati, samo pazite da ona ne dodiruje ključalu vodu. Da budem iskrena, ja ne kuvam na pari - nego na laganoj vatri.
Konstantno mešajte dok se šećer i puter ne istope. Nastavite da mešate dok ne počne da se zgušnjava i ne postane kao puding. Ovo može da potraje, oko 10-15 minuta. Sipajte u činiju i ostavite da se prohladi na sobnoj temperaturi. Prohlađen krem ostavite u frižideru do sat vremena pre upotrebe. Krem od limuna možete pripremiti i do nedelju dana unapred i držati u frižideru. Kada ste pripremili krem od limuna možete početi sa cupcakes.
Zagrejte rernu na 170ºC.
Mikserom umutite jaja, zatim dodajte šećer i mutite srednjom
brzinom. Dodajte vanilu i ulje pa nastavite sa mućenjem. Smanjite brzinu
miksera pa postepeno dodajte brašno. Zatim dodajte prašak za pecivo, so i
polako mleko. Na kraju dodajte rendanu limunovu koru. Smesa će biti retka. U pleh za mafine stavite papirne korpice ili ga podmažite, i
sipajte umućenu smesu (ne do vrha).
Pecite 12-14 minuta.
Kada su se
ohladili vreme je da se i napune kremom od limuna.
Kašičicom
izdubite cupcake u sredini, i izvađeno „testo“ stavite sa strane. U rupu koju
ste napravili sipajte krem od limuna (1-2 kašičice, po želji) i zatvorite
izvađenim „testom“. Kada ste to učinili sa svim „torticama“, stavite ih u
frižider, i dok se hlade umutite šlag. Ukrasite ih šlagom i ukrasnim mrvicama
po želji.
Нема коментара:
Постави коментар