29.12.14

Novogodišnji poklončići: Uradi sam


Ove godine sam odlučila - ne idem u šoping! Svaki put isti problemi - šta kome kupiti, kako sve stići, kako sve finansirati. Pa pravi spiskovi, indirektno se raspituj ko šta želi, šta kome treba, juri, žuri. Sve su to slatke muke, ali ovog puta ću ih zaobići. Zavukla sam se u kuhinju, i počela...

Prvo sam kopala po fiokama i špajzu da vidim šta sve tu imam. Šta je ostalo od onog rođendana, a šta od one slave. Pronašla sam blago! Malo kokosa, malo bele čokolade... jupi!!!! Prelistala kuvar, surfovala po netu, i osmislila plan! Izvukla sam i onih nekoliko kutija koje čuvam za nešto posebno.



Pre svega, morala sam da napravim firentince, italijanske kolačiće tankog testa sa oraščastim ili suvim, kandiranim voćem, presvučene čokoladom. Prava čarolija ukusa. Čipkasto, hrskavo zadovoljstvo. Volim da ih gledam dok se peku, dok se krčkaju i polako šire. A tek miris što im je divan...



Firentinci

Sastojci
160 gr putera
100 gr mlevenih ovsenih pahuljica
170 gr šećera
70 gr brašna
50 ml slatke pavlake
1 kašičica ekstrakta vanile
100 gr mlevenih badema
20 gr kokosa
40 gr meda
200 gr crne čokolade
2 kašike putera

Istopite puter. Ovsene pahuljice sameljite u blenderu (ne mora do kraja, mogu da ostanu i veći komadi). U istopljeni puter dodajte ovas, šećer, brašno, slatku pavlaku i vanilu. Ne treba vam mikser, može i varjačom. Umešajte med, a zatim i badem i kokos.

Zagrejte rernu na 190 stepeni.

Plehove obložite peki papirom ili silikonskom podlogom. Smesu za kolače kašičicom sipajte u pleh, a zatim svaki komad raširite kašikom, špatulom, a najbolje je vlažnim prstima. Stanjite smesu formirajući krugove jednakih veličina. Nemojte stavljiti više od 10-12 kolačića u jedan veliki pleh jer se oni šire.

Peći 6-10 minuta. Pazite na njih, brzo izgore. Pecite dok ne dobiju zlatastu boju. Kada su gotovi, sačekajte da se malo ohlade pa ih prebacite na tacnu obloženu peki papirom.Samo pažljivo! Lomljivi su!

U šerpici istopite čokoladu i puter. Kada se ohlade, premažite jednu stranu firentinaca čokoladom, ili ih samo uz pomoć kašičice poprskajte. Sačekajte da se čokolada stvrdne.


Zalogajčići od bele čokolade

100 gr bele čokolade
šaka lešnika
šaka suve aronije
šaka suve brusnice

Obložite tacnu papirom za pečenje. Istopite čokoladu. 

Belu čokoladu je najpolje topiti u mikrotalasnoj i to na HIGH oko dva minuta, a na svakih 30 sekundi zaustaviti i promešati. Kada se topi na pari ili ringli često ne uspe (makar meni).

Istopljenu čokoladu izliti pomoću kašičice na pripremljeni papir i razmazati je u jednake krugove. Svaki kružić posuti brusnicama, aronijom i grubo iseckanim lešnikom. Staviti u frižider da se stegne, ili na neko drugo hladno mesto.


Bele korpice sa slatkom od belih trešanja

Sastojci
2 paketića jestivih korpica (oko 20)
2-3 kašike kokosa
150 gr bele čokolade
150 ml slatke pavlake
slatko od belih trešanja

Od slatke pavlake i čokolade napravite ganaš. U šerpici zagrejte slatku pavlaku skoro do ključanja, pa sklonite sa vatre. Dodajte belu čokoladu, izlomljenu na komadiće, i mešajte dok se ne istopi. U činijicu sipajte kokos, a korpice izvadite i poređajte na tacnu. Vrh korpica umačite u ganaš pa u kokos. U svaku korpicu sipajte po malo ganaša, zatim stavite po jednu belu trešnju, i na kraju do vrha sipajte preostali ganaš. Korpice stavite u frižider da se stegnu.

23.12.14

Mafini sa đumbirom


Sve je spremno za praznike! Jelka je okićena! Novogodišnji stolnjak je izvađen! Praznične korpice za mafine još odavno čekaju u ormaru. Pokloni nisu još kupljeni, ali nema veze. Ja ću u goste sa korpom punom mafina sa đumbirom, njima niko neće odoleti.


Nema ničeg lepšeg od mirisa đumbira i cimeta, i toplog mafina u ruci. Možda je ovo dobra ideja za prvi doručak u novoj godini (pod uslovom da nego drugi ustane ranije, i spremi ih hihihi). Već vidim sebe kako trapavo ustajem iz kreveta, još mamurna posle ludog provoda, gegam se do dnevne sobe, a mama tek što je izvadila mafine iz rerne. Ali ne..... nešto nije u redu sa tom slikom...sad sam ja ta mama koja mora da ustane ranije, uf! Bitno je da su mafini i dalje tu!


Mafini sa đumbirom

za mafine
250 gr brašna
1/4 kašičice soli
1 prašak za pecivo
1/2 kašičice cimeta
1 kašičica đumbira
260 gr žutog/smeđeg šećera
1 jaje
100 ml mleka
60 gr putera, istopljenog

za mrvičasti toping
60 gr šećera
60 gr žutog/smeđeg šećera
120 gr brašna
60 gr putera, istopljenog
mrvica soli
1 kašičica cimeta
1/2 kašičice đumbira

Zagrejte rernu na 190 stepeni.

Počnite sa mrvičastim slojem. Pomešajte beli i žuti šećer, cimet, đumbir i so u srednjoj činiji. Dodajte istopljeni puter i sjedinite. Dodajte brašno i sjedinite varjačom, a posle malo i rukom. Ostavite sa strane.

U velikoj činiji pomešajte šećer, jaje i mleko. Postepeno dodajte, brašno, so, prašak za pecivo, cimet i đumbir. Na kraju dodajte istopljen puter. Ne treba vam mikser, možete i samo sa žicom/varjačom.

Jednako podelite smesu puneći kalupe za mafine do 2/3. Preko pospite mrvičasti toping. 

Peći oko 20 minuta ili dok ne prođe test sa čačkalicom. Kada se ohladi postpite šećerom u prahu.






12.12.14

Vanila kolačići u novogodišnjem izdanju


Praznici nam stižu! Spremite se! Izvadite modlice, šljokice, perlice! Neka priprema počne!

Predstavljam vam moje omiljenje kolače! U novogodišnjim oblicima ukrašeni rojal glazurom. Ovaj recept obično koristim samo za novogodišnje kolače. Nekako mi svetli kolač i bela rojal glazura idu uz Novu godinu. Winter wonderland!


Ove godine se u radnjama pojavio Dijamant margarin sa ukusom vanile. U stvari, ne znam kada se pojavio, ali ja sam ga tek sad primetila. Obično koristim puter, ali ovog puta sam napravila izuzetak, i mogu reći da je vredelo. Dao je kolačima neki dodatni šmek.


U Maxi-ju sam nedavno naletela na modlice u obliku ukrasa za jelku! Oduševila sam se. Već neko vreme tražim takve modlice, ali uzalud. Jeste da su ove male, i samo su jednog oblika, ali poslužiće dok ne padne neko naručivanje iz inostranstva. 


Ukrašavanje sa rojal glazurom je jako zabavno i mogućnosti su beskrajne. Kao i za sve ostalo, potrebno je iskustvo. Nekad je teško pogoditi pravu konzistenciju, koja je veoma bitna za iscrtavanje. Ja ne umem da crtam ni običnom olovkom, ali uporna sam, i jednog dana biću profi! ;) 


Vanila kolačići

Sastojci
3-4 šolje brašna
1 prašak za pecivo
225 gr putera
200 gr šećera
1 jaje
1 kašičica ekstrakta vanile

Puter ostaviti par sati na sobnoj temperaturi da omekša. U činiji mikserom umutiti puter i šečer dok ne dobijete kremastu masu. Dodati jaje i vanilu pa mutiti. Postepeno dodavati ostatak sastojaka. Kada ste dodali 3 šolje brašna, ugasite mikser i rukom zamesite testo.  Po  potrebi dodajte i ostatak brašna. Testo treba da bude mekše. Podelite ga na tri dela, svaki umotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider na 2 sata, ili zamrzivač na 20-30 minuta.

Zagrejte rernu na 180°C. Na pleh staviti peki papir.

Izvaditi testo iz frižidera/zamrzivača, razviti ga oklagijom na debljinu od 1 cm, i modlicama po želji seći kolače. Pre nego što pleh stavite u zagrejanu rernu, ostavite ga u frižideru na 3-5 minuta. To pomaže kolačićima da zadrže oblik.

Peći 8 do 10 minuta.


Rojal glazura

Sastojci
1 belance
170-220 gr šećera u prahu
1 kašičica vanila ekstrakta ili nekog drugog, po želji

Viljuškom ili mikserom umutiti belance i šećer u prahu dok se lepo ne sjedini. Količina šećera u prahu zavisi od veličine belanca i željene konzistencije. Napunite kesu za ukrašavanje i uživajte.

Za iscrtavanje po kolačima je potrebna gušća glazura, a za popunjavanje čitave površine kolača ređa.

Neka sredina je idealna (da ne morate da punite dve kese/boce za ukrašavanje). Najbolja glazura je ona koja prođe test od 20 sekundi - nožem zasečete glazuru u činiji i brojite do 20. Ako linija nestane do broja 20, to je to! Ako ne, dodajte još šećera u prahu (ako je brzo nestala), ili poprskajte vodom (ako ni posle 20 sekundi nije nestala).

9.11.14

Brownie u šolji


Nekada mi se toliko jede nešto slatko da hoću da umrem! Neki lep, čokoladni kolač, još uvek topao iz rerne. Ali mi se isto tako nekad ne sprema pleh pun kolača. Ne vadi mi se mikser. Ne ide mi se u radnju da dokupim ono što mi nedostaje u špajzu. Ne peru mi se sudovi koji ostanu - činija u kojoj sam mutila, šerpa u kojoj sam topila čokoladu. Jeste, nekad sam stvarno lenja. Ali mnooogo volim kad mi kuća zamiriše na čokoladu.Volim da smućkam nešto na brzinu, zgrabim kašiku, i uživam.


Moja omiljena poslastica su brownies. Ali kad njih napravim, nema šanse da se zaustavim samo na jednom parčetu. Ili ceo pleh, ili ništa. Zato je recept za brownie u šolji savršeno rešenje za iznenadnu "glad". Na internetu ima dosta recepata, i nije lako odlučiti se za jedan jer svi zvuče primamljivo. Zato sam morala sve da ih isprobam. Bilo je teško, priznajem, ali neko mora i to da radi.


Onaj sa jajem je bio suv, što me je iznenadilo. Onaj sa jogurtom i integralnim brašnom je bio ok, ali se jogurt malo više osećao. Onaj sa uljem je bio mnogo mastan. 

Pobedio je naravno puter!! Savršeno mekan, vazdušast, ma božanstven. Chewy gooey brownies! Još sa kuglom sladoleda od vanile i malo bobičastog voća! Savršenstvo!



Brownie u šolji

Sastojci
2 kašike rastopljenog putera
2 kašike vode
1/4 kašičice ekstrakta vanile
prstohvat soli
2 kašike kakao praha
4 kašike šećera
4 kašike brašna

Postupak
Rastopiti puter u mikrotalasnoj ili na ringli, pa ga sipati u odgovarajuću šolju. Dodati vodu, vanilu i so pa dobro promešati. Dodati ostale suve sastojke (kakao, šećer, brašno) i mešati viljuškom/kašikom dok se ne sjedini.

Staviti u mikrotalasnu i peći 1:30 minuta na HIGH. Po želji staviti kuglu sladoleda ili malo šlaga.

Prijatno!

26.9.14

Nugat torta


Evo još jednog brzog i jednostavnog kolača. (uff, moram da smislim bolji početak posta, ne može skoro svaki put isto). Ali ovo stvarno jeste brz i jednostavan kolač. Samelju se lešnici, čokolada i još ponešto; umuti se puter sa šećerom; sve se sjedini, i gotovo! I što je najbitnije, preukusan je. Nije da se hvalim, ali neki su ga poredili sa ferrero rocher lopticama.


Krajeve isecite da bi svako parče lepo izgledalo (a i da bi kuvarica krišom mogla da ih pojede).


Malo šlaga, malo mrvica, i može da se zagrize.



Nugat kolač

Sastojci
250 gr pečenih i oljuštenih lešnika
200 gr šećera
120 gr mlevene plazme
140 gr putera
4 jaja
200 gr čokolade za kuvanje

U blender staviti lešnik, čokoladu, mlevenu plazmu i 20 gr šećera. Samleti. Ostaviti sa strane.

U činiji mikserom umutiti omekšali puter sa preostalim šećerom (180 gr). Dodati jaja i mutiti dok se ne sjedini. Dodati samlevene sastojke i mutiti još malo.

Zagrejati rernu na 200 stepeni. Obložiti pleh peki papirom (onaj stari bakin sa tufnama), i sipati smesu.

Peći oko 30 minuta, ili dok ne prođe test sa čačkalicom.








21.6.14

Kolači od banana i ovsenih pahuljica

Ko kaže da kolači moraju da imaju puno putera ili šećera da bi bili ukusni? Evo primera da nije uvek tako.


Od samo tri sastojka možete napraviti ukusne kolače koji su by the way i zdravi. Ukoliko vodite računa o ishrani ovo je idealna slatka užinica (bez "belih smrti"). Ne znam baš dal ih mogu nazvati niskokaloričnim, ali dijetalni sigurno jesu.


Najbolji su kad su još uvek topli, kad je čokolada još uvek mekana, mmmm.


Kolači od banana i ovsenih pahuljica
za 14 kolača

2 zrele banane, srednje veličine
100 gr ovsenih pahuljica
50 gr čokoladnih mrvica
po želji 1-2 kašike mlevenih oraha / badema / lešnika

Ispasirati dve banane pa u njih dodati ovsene pahuljice i mešati dok se ne sjedine. Dodati čokoladne mrvice / rendanu crnu čokoladu i još malo mešati. Supenom kašikom spuštati smesu u pleh, prethodno obložen peki papirom.

Rernu zagrejati na 175˚C i peći kolače oko 15 minuta. 

4.6.14

Kolačići sa čokoladnim mrvicama

Modlice za kolače su jedna od mojih omiljenih stvari na svetu... posle čokolade naravno. Moja kolekcija modlica je moje najvrednije blago, i svaki novi recept za ovakve kolačiće je uvek dobrodošao.


Kolačići sa čokoladnim mrvicama su omiljeni u mojoj porodici, samo što je nekad malo teže doći do pravih čokoladnih mrvica. Uglavnom ih nakupujem kad se vraćam iz Grčke ili Hrvatske, ali na moje oduševljenje, prošlog vikenda sam ih pronašla u jednoj divnoj radnjici na pijaci. Ukoliko ne možete da nabavite čokoladne mrvice, poslužiće i rendana ili sitno seckana čokolada. 


Kolačići sa čokoladnim mrvicama

Sastojci
250 gr putera
80 gr kristal šećera
90 gr žutog šećera
2 žumanca
pola kašičice soli
1 kašičica ekstrakta vanile
200 gr. čokoladnih mrvica
250-300 gr brašna

Ostavite puter na sobnoj temperaturi da smekša. Električnim mikserom mutite puter i šećer dok ne dobijete kremastu masu. Dodajte vanilu, žumance i so. Postepeno dodajte prosejano brašno. Sklonite mikser i smesi dodajte čokoladne mrvice (ili rendanu čokoladu). Zamesite testo rukom ili varjačom. Kada se sve dobro sjedinilo, testo umotajte u plastičnu foliju i ostavite pola sata u frižideru da se malo stegne.

Kada izvadite testo iz frižidera, oklagijom ga razvucite i secite modlicama po želji. Najbolje je koristiti čvršće, oštrije modlice zbog čokoladnih mrvica.

Kolače stavite na prethodno podmazan pleh i pecite 10-12 minuta na 175˚C.

24.4.14

Makaroni

Posle duže pauze vraćam se svom zapostavljenom blogu – i to sa novim izgledom i francuskim delikatesom. Propustila sam sve praznike - slave, Novu Godinu, Božić, Dan zaljubljenih, 8. mart, Uskrs...nisam postovala ništa što sam pravila, a bilo je tu svega i svačega. Za welcome back post sam izabrala jednu od najukusnijih poslastica – francuske makarone.



U makarone sam se zaljubila na prvi pogled, a na prvi zalogaj sam znala da će ta ljubav večno da traje. Nikada neću zaboraviti kutiju raznobojnih makarona koju mi je sestra donela iz Pariza. Neko vreme sam ih samo gledala, ne uspevajući da se odlučim od kog ukusa da počnem.

Dugo mi je trebalo da se nakanim da ih sama napravim. Način pripreme je delovao pomalo zastrašujuće. Nisam razumela kako je moguće da recept sa tako malo sastojaka može da bude tako komplikovan.

Prvi makaroni koje sam napravila su bili fantastični. Puna samopouzdanja, pronašla sam nekoliko recepata i rešila da ih napravim za slavu. Ha ha ha, smejala sam se posle sama sebi. To što je izašlo iz rerne nisu bili makaroni. Bili su preukusni, brzo su se pojeli, ali to nisu bili makaroni.



Velike su to muke. Postoje brojni saveti koji će vam pomoći da napravite savršene makarone. Ali i ako ih sve poslušate, velike su šanse da vam ne uspeju.

Sve sam uradila – držala sam jaja na sobnoj temperaturi 24 sata pre upotrebe, pravila sam ih kad nema mnogo vlage u vazduhu, nisam ih previše mešala špatulom, nisam ih premalo mešala špatulom, izlupala sam pleh sa makaronama o čvrstu podlogu, sačekala sam pola sata pre stavljanja u rernu, itd.

I opet nestrpljivo čučim ispred rerne i čekam da dobiju nogice.



Makaroni
(15-20 makarona)

Sastojci
2 belanca
100 g bademovog brašna ili mlevenih badema
100 g šećera u prahu
100 g kristal šećera
1 kašičica ekstrata badema
prstohvat soli
boja za kolače i torte u prahu ili gelu
fil po želji

Priprema
Šećer u prahu i bademovo brašno pomešati i prosejati. Ukoliko niste u prodavnici našli bademovo brašno (a verovatno niste), mikserom za mlevenje oraha ili kafe sameljite blanširane bademe.
U drugu posudu stavite sveže belance i mutite mikserom dok se ne dobije penasta smesa, zatim dodajte kristal šećer i mutite najvećom brzinom. Ukoliko to želite, sada možete dodati prehrambenu boju do željene nijanse. Najbolje je koristiti gel boje ili u prahu.
Dodati smesu badema i prah šećera i mešati špatulom dok se ne dobije glatka smesa.
Masu sipati u poslastičarsku kesu sa okruglim nastavkom prečnika 1 cm. Da bi vam bilo lakše, na papiru za pečenje iscrtajte krugove, da ne biste dobili makarone različitih veličina (kao ja). Prilikom sipanja smese, pravite krugove sa razmakom od 2cm između njih.
Ukoliko želite, možete ih posuti ukrasnim mrvicama.
Tepsiju sa makaronima više puta udariti rukom sa donje strane i lupiti o čvrstu podlogu kako bi izašli mehurići vazduha. Makarone ostaviti da se suše oko pola sata, sat na sobnoj temperaturi.
Zagrejati rernu na 150˚C, i peći makarone 15 minuta.
Pečene makarone ostaviti da se ohlade, pa ih izvaditi iz pleha i filovati po želji.
Makarone možete filovati običnim šlagom, džemom, nutelom... Ja sam ih ovog puta filovala čokoladnim filom, i malo preterala sa količinom.

Čokoladni fil
200 gr slatke pavlake
200 gr čokolade za kuvanje

U šerpici istopiti čokoladu za kuvanje u slatkoj pavlaci. Nakon što se malo ohladi staviti na 15 minuta u frižider, pa umutiti mikserom.