23.12.14

Mafini sa đumbirom


Sve je spremno za praznike! Jelka je okićena! Novogodišnji stolnjak je izvađen! Praznične korpice za mafine još odavno čekaju u ormaru. Pokloni nisu još kupljeni, ali nema veze. Ja ću u goste sa korpom punom mafina sa đumbirom, njima niko neće odoleti.


Nema ničeg lepšeg od mirisa đumbira i cimeta, i toplog mafina u ruci. Možda je ovo dobra ideja za prvi doručak u novoj godini (pod uslovom da nego drugi ustane ranije, i spremi ih hihihi). Već vidim sebe kako trapavo ustajem iz kreveta, još mamurna posle ludog provoda, gegam se do dnevne sobe, a mama tek što je izvadila mafine iz rerne. Ali ne..... nešto nije u redu sa tom slikom...sad sam ja ta mama koja mora da ustane ranije, uf! Bitno je da su mafini i dalje tu!


Mafini sa đumbirom

za mafine
250 gr brašna
1/4 kašičice soli
1 prašak za pecivo
1/2 kašičice cimeta
1 kašičica đumbira
260 gr žutog/smeđeg šećera
1 jaje
100 ml mleka
60 gr putera, istopljenog

za mrvičasti toping
60 gr šećera
60 gr žutog/smeđeg šećera
120 gr brašna
60 gr putera, istopljenog
mrvica soli
1 kašičica cimeta
1/2 kašičice đumbira

Zagrejte rernu na 190 stepeni.

Počnite sa mrvičastim slojem. Pomešajte beli i žuti šećer, cimet, đumbir i so u srednjoj činiji. Dodajte istopljeni puter i sjedinite. Dodajte brašno i sjedinite varjačom, a posle malo i rukom. Ostavite sa strane.

U velikoj činiji pomešajte šećer, jaje i mleko. Postepeno dodajte, brašno, so, prašak za pecivo, cimet i đumbir. Na kraju dodajte istopljen puter. Ne treba vam mikser, možete i samo sa žicom/varjačom.

Jednako podelite smesu puneći kalupe za mafine do 2/3. Preko pospite mrvičasti toping. 

Peći oko 20 minuta ili dok ne prođe test sa čačkalicom. Kada se ohladi postpite šećerom u prahu.






Нема коментара:

Постави коментар