12.12.14

Vanila kolačići u novogodišnjem izdanju


Praznici nam stižu! Spremite se! Izvadite modlice, šljokice, perlice! Neka priprema počne!

Predstavljam vam moje omiljenje kolače! U novogodišnjim oblicima ukrašeni rojal glazurom. Ovaj recept obično koristim samo za novogodišnje kolače. Nekako mi svetli kolač i bela rojal glazura idu uz Novu godinu. Winter wonderland!


Ove godine se u radnjama pojavio Dijamant margarin sa ukusom vanile. U stvari, ne znam kada se pojavio, ali ja sam ga tek sad primetila. Obično koristim puter, ali ovog puta sam napravila izuzetak, i mogu reći da je vredelo. Dao je kolačima neki dodatni šmek.


U Maxi-ju sam nedavno naletela na modlice u obliku ukrasa za jelku! Oduševila sam se. Već neko vreme tražim takve modlice, ali uzalud. Jeste da su ove male, i samo su jednog oblika, ali poslužiće dok ne padne neko naručivanje iz inostranstva. 


Ukrašavanje sa rojal glazurom je jako zabavno i mogućnosti su beskrajne. Kao i za sve ostalo, potrebno je iskustvo. Nekad je teško pogoditi pravu konzistenciju, koja je veoma bitna za iscrtavanje. Ja ne umem da crtam ni običnom olovkom, ali uporna sam, i jednog dana biću profi! ;) 


Vanila kolačići

Sastojci
3-4 šolje brašna
1 prašak za pecivo
225 gr putera
200 gr šećera
1 jaje
1 kašičica ekstrakta vanile

Puter ostaviti par sati na sobnoj temperaturi da omekša. U činiji mikserom umutiti puter i šečer dok ne dobijete kremastu masu. Dodati jaje i vanilu pa mutiti. Postepeno dodavati ostatak sastojaka. Kada ste dodali 3 šolje brašna, ugasite mikser i rukom zamesite testo.  Po  potrebi dodajte i ostatak brašna. Testo treba da bude mekše. Podelite ga na tri dela, svaki umotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider na 2 sata, ili zamrzivač na 20-30 minuta.

Zagrejte rernu na 180°C. Na pleh staviti peki papir.

Izvaditi testo iz frižidera/zamrzivača, razviti ga oklagijom na debljinu od 1 cm, i modlicama po želji seći kolače. Pre nego što pleh stavite u zagrejanu rernu, ostavite ga u frižideru na 3-5 minuta. To pomaže kolačićima da zadrže oblik.

Peći 8 do 10 minuta.


Rojal glazura

Sastojci
1 belance
170-220 gr šećera u prahu
1 kašičica vanila ekstrakta ili nekog drugog, po želji

Viljuškom ili mikserom umutiti belance i šećer u prahu dok se lepo ne sjedini. Količina šećera u prahu zavisi od veličine belanca i željene konzistencije. Napunite kesu za ukrašavanje i uživajte.

Za iscrtavanje po kolačima je potrebna gušća glazura, a za popunjavanje čitave površine kolača ređa.

Neka sredina je idealna (da ne morate da punite dve kese/boce za ukrašavanje). Najbolja glazura je ona koja prođe test od 20 sekundi - nožem zasečete glazuru u činiji i brojite do 20. Ako linija nestane do broja 20, to je to! Ako ne, dodajte još šećera u prahu (ako je brzo nestala), ili poprskajte vodom (ako ni posle 20 sekundi nije nestala).

Нема коментара:

Постави коментар