29.12.14

Novogodišnji poklončići: Uradi sam


Ove godine sam odlučila - ne idem u šoping! Svaki put isti problemi - šta kome kupiti, kako sve stići, kako sve finansirati. Pa pravi spiskovi, indirektno se raspituj ko šta želi, šta kome treba, juri, žuri. Sve su to slatke muke, ali ovog puta ću ih zaobići. Zavukla sam se u kuhinju, i počela...

Prvo sam kopala po fiokama i špajzu da vidim šta sve tu imam. Šta je ostalo od onog rođendana, a šta od one slave. Pronašla sam blago! Malo kokosa, malo bele čokolade... jupi!!!! Prelistala kuvar, surfovala po netu, i osmislila plan! Izvukla sam i onih nekoliko kutija koje čuvam za nešto posebno.



Pre svega, morala sam da napravim firentince, italijanske kolačiće tankog testa sa oraščastim ili suvim, kandiranim voćem, presvučene čokoladom. Prava čarolija ukusa. Čipkasto, hrskavo zadovoljstvo. Volim da ih gledam dok se peku, dok se krčkaju i polako šire. A tek miris što im je divan...



Firentinci

Sastojci
160 gr putera
100 gr mlevenih ovsenih pahuljica
170 gr šećera
70 gr brašna
50 ml slatke pavlake
1 kašičica ekstrakta vanile
100 gr mlevenih badema
20 gr kokosa
40 gr meda
200 gr crne čokolade
2 kašike putera

Istopite puter. Ovsene pahuljice sameljite u blenderu (ne mora do kraja, mogu da ostanu i veći komadi). U istopljeni puter dodajte ovas, šećer, brašno, slatku pavlaku i vanilu. Ne treba vam mikser, može i varjačom. Umešajte med, a zatim i badem i kokos.

Zagrejte rernu na 190 stepeni.

Plehove obložite peki papirom ili silikonskom podlogom. Smesu za kolače kašičicom sipajte u pleh, a zatim svaki komad raširite kašikom, špatulom, a najbolje je vlažnim prstima. Stanjite smesu formirajući krugove jednakih veličina. Nemojte stavljiti više od 10-12 kolačića u jedan veliki pleh jer se oni šire.

Peći 6-10 minuta. Pazite na njih, brzo izgore. Pecite dok ne dobiju zlatastu boju. Kada su gotovi, sačekajte da se malo ohlade pa ih prebacite na tacnu obloženu peki papirom.Samo pažljivo! Lomljivi su!

U šerpici istopite čokoladu i puter. Kada se ohlade, premažite jednu stranu firentinaca čokoladom, ili ih samo uz pomoć kašičice poprskajte. Sačekajte da se čokolada stvrdne.


Zalogajčići od bele čokolade

100 gr bele čokolade
šaka lešnika
šaka suve aronije
šaka suve brusnice

Obložite tacnu papirom za pečenje. Istopite čokoladu. 

Belu čokoladu je najpolje topiti u mikrotalasnoj i to na HIGH oko dva minuta, a na svakih 30 sekundi zaustaviti i promešati. Kada se topi na pari ili ringli često ne uspe (makar meni).

Istopljenu čokoladu izliti pomoću kašičice na pripremljeni papir i razmazati je u jednake krugove. Svaki kružić posuti brusnicama, aronijom i grubo iseckanim lešnikom. Staviti u frižider da se stegne, ili na neko drugo hladno mesto.


Bele korpice sa slatkom od belih trešanja

Sastojci
2 paketića jestivih korpica (oko 20)
2-3 kašike kokosa
150 gr bele čokolade
150 ml slatke pavlake
slatko od belih trešanja

Od slatke pavlake i čokolade napravite ganaš. U šerpici zagrejte slatku pavlaku skoro do ključanja, pa sklonite sa vatre. Dodajte belu čokoladu, izlomljenu na komadiće, i mešajte dok se ne istopi. U činijicu sipajte kokos, a korpice izvadite i poređajte na tacnu. Vrh korpica umačite u ganaš pa u kokos. U svaku korpicu sipajte po malo ganaša, zatim stavite po jednu belu trešnju, i na kraju do vrha sipajte preostali ganaš. Korpice stavite u frižider da se stegnu.

Нема коментара:

Постави коментар