29.12.14

Novogodišnji poklončići: Uradi sam


Ove godine sam odlučila - ne idem u šoping! Svaki put isti problemi - šta kome kupiti, kako sve stići, kako sve finansirati. Pa pravi spiskovi, indirektno se raspituj ko šta želi, šta kome treba, juri, žuri. Sve su to slatke muke, ali ovog puta ću ih zaobići. Zavukla sam se u kuhinju, i počela...

Prvo sam kopala po fiokama i špajzu da vidim šta sve tu imam. Šta je ostalo od onog rođendana, a šta od one slave. Pronašla sam blago! Malo kokosa, malo bele čokolade... jupi!!!! Prelistala kuvar, surfovala po netu, i osmislila plan! Izvukla sam i onih nekoliko kutija koje čuvam za nešto posebno.



Pre svega, morala sam da napravim firentince, italijanske kolačiće tankog testa sa oraščastim ili suvim, kandiranim voćem, presvučene čokoladom. Prava čarolija ukusa. Čipkasto, hrskavo zadovoljstvo. Volim da ih gledam dok se peku, dok se krčkaju i polako šire. A tek miris što im je divan...



Firentinci

Sastojci
160 gr putera
100 gr mlevenih ovsenih pahuljica
170 gr šećera
70 gr brašna
50 ml slatke pavlake
1 kašičica ekstrakta vanile
100 gr mlevenih badema
20 gr kokosa
40 gr meda
200 gr crne čokolade
2 kašike putera

Istopite puter. Ovsene pahuljice sameljite u blenderu (ne mora do kraja, mogu da ostanu i veći komadi). U istopljeni puter dodajte ovas, šećer, brašno, slatku pavlaku i vanilu. Ne treba vam mikser, može i varjačom. Umešajte med, a zatim i badem i kokos.

Zagrejte rernu na 190 stepeni.

Plehove obložite peki papirom ili silikonskom podlogom. Smesu za kolače kašičicom sipajte u pleh, a zatim svaki komad raširite kašikom, špatulom, a najbolje je vlažnim prstima. Stanjite smesu formirajući krugove jednakih veličina. Nemojte stavljiti više od 10-12 kolačića u jedan veliki pleh jer se oni šire.

Peći 6-10 minuta. Pazite na njih, brzo izgore. Pecite dok ne dobiju zlatastu boju. Kada su gotovi, sačekajte da se malo ohlade pa ih prebacite na tacnu obloženu peki papirom.Samo pažljivo! Lomljivi su!

U šerpici istopite čokoladu i puter. Kada se ohlade, premažite jednu stranu firentinaca čokoladom, ili ih samo uz pomoć kašičice poprskajte. Sačekajte da se čokolada stvrdne.


Zalogajčići od bele čokolade

100 gr bele čokolade
šaka lešnika
šaka suve aronije
šaka suve brusnice

Obložite tacnu papirom za pečenje. Istopite čokoladu. 

Belu čokoladu je najpolje topiti u mikrotalasnoj i to na HIGH oko dva minuta, a na svakih 30 sekundi zaustaviti i promešati. Kada se topi na pari ili ringli često ne uspe (makar meni).

Istopljenu čokoladu izliti pomoću kašičice na pripremljeni papir i razmazati je u jednake krugove. Svaki kružić posuti brusnicama, aronijom i grubo iseckanim lešnikom. Staviti u frižider da se stegne, ili na neko drugo hladno mesto.


Bele korpice sa slatkom od belih trešanja

Sastojci
2 paketića jestivih korpica (oko 20)
2-3 kašike kokosa
150 gr bele čokolade
150 ml slatke pavlake
slatko od belih trešanja

Od slatke pavlake i čokolade napravite ganaš. U šerpici zagrejte slatku pavlaku skoro do ključanja, pa sklonite sa vatre. Dodajte belu čokoladu, izlomljenu na komadiće, i mešajte dok se ne istopi. U činijicu sipajte kokos, a korpice izvadite i poređajte na tacnu. Vrh korpica umačite u ganaš pa u kokos. U svaku korpicu sipajte po malo ganaša, zatim stavite po jednu belu trešnju, i na kraju do vrha sipajte preostali ganaš. Korpice stavite u frižider da se stegnu.

23.12.14

Mafini sa đumbirom


Sve je spremno za praznike! Jelka je okićena! Novogodišnji stolnjak je izvađen! Praznične korpice za mafine još odavno čekaju u ormaru. Pokloni nisu još kupljeni, ali nema veze. Ja ću u goste sa korpom punom mafina sa đumbirom, njima niko neće odoleti.


Nema ničeg lepšeg od mirisa đumbira i cimeta, i toplog mafina u ruci. Možda je ovo dobra ideja za prvi doručak u novoj godini (pod uslovom da nego drugi ustane ranije, i spremi ih hihihi). Već vidim sebe kako trapavo ustajem iz kreveta, još mamurna posle ludog provoda, gegam se do dnevne sobe, a mama tek što je izvadila mafine iz rerne. Ali ne..... nešto nije u redu sa tom slikom...sad sam ja ta mama koja mora da ustane ranije, uf! Bitno je da su mafini i dalje tu!


Mafini sa đumbirom

za mafine
250 gr brašna
1/4 kašičice soli
1 prašak za pecivo
1/2 kašičice cimeta
1 kašičica đumbira
260 gr žutog/smeđeg šećera
1 jaje
100 ml mleka
60 gr putera, istopljenog

za mrvičasti toping
60 gr šećera
60 gr žutog/smeđeg šećera
120 gr brašna
60 gr putera, istopljenog
mrvica soli
1 kašičica cimeta
1/2 kašičice đumbira

Zagrejte rernu na 190 stepeni.

Počnite sa mrvičastim slojem. Pomešajte beli i žuti šećer, cimet, đumbir i so u srednjoj činiji. Dodajte istopljeni puter i sjedinite. Dodajte brašno i sjedinite varjačom, a posle malo i rukom. Ostavite sa strane.

U velikoj činiji pomešajte šećer, jaje i mleko. Postepeno dodajte, brašno, so, prašak za pecivo, cimet i đumbir. Na kraju dodajte istopljen puter. Ne treba vam mikser, možete i samo sa žicom/varjačom.

Jednako podelite smesu puneći kalupe za mafine do 2/3. Preko pospite mrvičasti toping. 

Peći oko 20 minuta ili dok ne prođe test sa čačkalicom. Kada se ohladi postpite šećerom u prahu.






12.12.14

Vanila kolačići u novogodišnjem izdanju


Praznici nam stižu! Spremite se! Izvadite modlice, šljokice, perlice! Neka priprema počne!

Predstavljam vam moje omiljenje kolače! U novogodišnjim oblicima ukrašeni rojal glazurom. Ovaj recept obično koristim samo za novogodišnje kolače. Nekako mi svetli kolač i bela rojal glazura idu uz Novu godinu. Winter wonderland!


Ove godine se u radnjama pojavio Dijamant margarin sa ukusom vanile. U stvari, ne znam kada se pojavio, ali ja sam ga tek sad primetila. Obično koristim puter, ali ovog puta sam napravila izuzetak, i mogu reći da je vredelo. Dao je kolačima neki dodatni šmek.


U Maxi-ju sam nedavno naletela na modlice u obliku ukrasa za jelku! Oduševila sam se. Već neko vreme tražim takve modlice, ali uzalud. Jeste da su ove male, i samo su jednog oblika, ali poslužiće dok ne padne neko naručivanje iz inostranstva. 


Ukrašavanje sa rojal glazurom je jako zabavno i mogućnosti su beskrajne. Kao i za sve ostalo, potrebno je iskustvo. Nekad je teško pogoditi pravu konzistenciju, koja je veoma bitna za iscrtavanje. Ja ne umem da crtam ni običnom olovkom, ali uporna sam, i jednog dana biću profi! ;) 


Vanila kolačići

Sastojci
3-4 šolje brašna
1 prašak za pecivo
225 gr putera
200 gr šećera
1 jaje
1 kašičica ekstrakta vanile

Puter ostaviti par sati na sobnoj temperaturi da omekša. U činiji mikserom umutiti puter i šečer dok ne dobijete kremastu masu. Dodati jaje i vanilu pa mutiti. Postepeno dodavati ostatak sastojaka. Kada ste dodali 3 šolje brašna, ugasite mikser i rukom zamesite testo.  Po  potrebi dodajte i ostatak brašna. Testo treba da bude mekše. Podelite ga na tri dela, svaki umotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider na 2 sata, ili zamrzivač na 20-30 minuta.

Zagrejte rernu na 180°C. Na pleh staviti peki papir.

Izvaditi testo iz frižidera/zamrzivača, razviti ga oklagijom na debljinu od 1 cm, i modlicama po želji seći kolače. Pre nego što pleh stavite u zagrejanu rernu, ostavite ga u frižideru na 3-5 minuta. To pomaže kolačićima da zadrže oblik.

Peći 8 do 10 minuta.


Rojal glazura

Sastojci
1 belance
170-220 gr šećera u prahu
1 kašičica vanila ekstrakta ili nekog drugog, po želji

Viljuškom ili mikserom umutiti belance i šećer u prahu dok se lepo ne sjedini. Količina šećera u prahu zavisi od veličine belanca i željene konzistencije. Napunite kesu za ukrašavanje i uživajte.

Za iscrtavanje po kolačima je potrebna gušća glazura, a za popunjavanje čitave površine kolača ređa.

Neka sredina je idealna (da ne morate da punite dve kese/boce za ukrašavanje). Najbolja glazura je ona koja prođe test od 20 sekundi - nožem zasečete glazuru u činiji i brojite do 20. Ako linija nestane do broja 20, to je to! Ako ne, dodajte još šećera u prahu (ako je brzo nestala), ili poprskajte vodom (ako ni posle 20 sekundi nije nestala).