3.8.16

Loptice od leblebija


Bez jaja!
Bez brašna!
Bez šećera!
Bez putera!

Neko će verovatno reći i bez ukusa! Greška!

Ovi kolači definitivno odskaču od svih ostalih u mom kuvaru. Ali iako nemaju sve te uobičajene sastojke, preukusni su! Loptice od leblebija su zdraviji izbor kad vam se jede slatko i u moj kući nestanu veoma brzo.

Jesam rekla da nema zezanja sa zagrevanjem rerne i pečenjem? E pa nema ni toga! 

Ima samo zezanja sa otopljenom čokoladom. Mada i taj korak može da se preskoči. U stvari, ne morate ni da oblikujete loptice. Lepo uzmete kašiku i pravo iz činije! Kao iz američkih filmova ;)


Ako ste smotani kao ja, ovo umakanje u čokoladu vam neće baš najbolje ići. Svaki put poludim i kažem da više nikada neću umakati loptice u čokoladu. Pokušam da ubedim sebe da su ukusne i bez sloja čokolade. Ali onda zagrizem - spolja čokoladna korica, a unutra mekano, mmmm.



Loptice od leblebija

Sastojci
konzerva leblebija / oko 250 gr skuvanih leblebija
1/3 šolje putera od kikirikija
2 kašike meda
malo soli
1 kašičica ekstrakta vanile
1/3 čokoladnih mrvica / rendane čokolade
150 grama čokolade za kuvanje
1 kašika putera

Uputstvo
Leblebije izvaditi iz konzerve, isprati i ocediti. Staviti u blender i blendirati dok ne dobijete glatku smesu. Zatim dodati puter od kikirikija, med, so i vanilu i blendirati dok se ne sjedini. Na kraju ubaciti čokoladne mrvice i promešati špatulom.

Pripremiti tacnu sa peki papirom. Vaditi po kašičicu smese i stavljati na tacnu. Dobije se oko 20 loptica. 

Gurnuti u frižider da se malo ohladi i stegne, oko 30 minuta, pa rukama oblikovati loptice. Kolače opet staviti u frižider da se stegnu.

Otopiti čokoladu sa puterom pa umakati kolače u čokoladu.


Нема коментара:

Постави коментар