29.8.16

Sladoled od kafe


Sladoled od kafe! Ice coffee na štapiću! Evo čime se ja osvežavam tokom leta.

Sigurno nema previše kalorija, pa može da prođe kao sladoled bez griže savesti. Pravi se od instant ili espresso kafe (ja sam ovog puta stavila nescafe) i slatke pavlake. Po želji možete staviti i razne dodatke, npr cimet, muskatni oraščić, anis...



Potreban vam je kalup za sladoled. Od veličine vaših kalupa zavisi koliko ćete sladoleda dobiti. Ja sam sa mojim kalupima dobila desetak sladoleda.

Obožavam da pravim sladoled na štapiću, ali priznajem da pobesnim kad moram da izvadim sladoled iz kalupa. To je zato što ne sledim pravilo, pokušavam nožem da poguram proces, i napravim haos. A sve je zapravo vrlo jednostavno.

Osnovno pravilo glasi: "Napunite dublju posudu toplom vodom, potopite kalup na 15-30 sekundi. Ukoliko to nije dovoljno, potopite na još 10 sekundi".



Sladoled od kafe

Sastojci:

jedna i po, do dve šolje skuvane jake instant kafe
3/4 do 1 šolje slatke pavlake
šećer, po želji

Postupak:

Izdvojite u čašu trećinu šolje slatke pavlake, i po želji dodajte malo šećera. Mešajte dok se šećer ne otopi, zatim sipajte u kalupe, do 2cm. Poklopite kalupe i držite u zamrzivaču dok se ne stegne, oko sat vremena.

Skuvajte kafu i u nju dodajte ostatak slatke pavlake. Čuvajte u frižideru dok se ne ohladi. Napunite kalupe do vrha sa kafom i vratite u zamrzivač.






2 коментара:

  1. Gde si kupila ove kalupe imam neke iz Ikee ali mi cerka pogubila pola stapica.Sto se vadjenja tice ja radim to ovako pustim vrucu vodu ma cesmi i samo stavim 2-3 sekunde pod mlazom i bas se lepo izvade.Mora u da probam ovu kombinaciju.

    ОдговориИзбриши
  2. Ovi kalupi su kupljeni u prodavnici Jumbo, u Grckoj, a nedavno je otvorena i u Beogradu.
    Najbolji su silikonski kalupi iz Ikee - sa njima nema problema

    ОдговориИзбриши