27.12.16

Džejmijeva topla čokolada


Da li se sećate one Džejmijeve božićne emisije od pre par godina, one kada kuva napolju i umače waffel u toplu čokoladu. mmmm 

Odavno sam pribeležila recept za njegovu toplu čokoladu, ali sam je tek ove zime napravila. I mogu vam reći da je super ukus. Baš kako Džejmi kaže - epic hot chocolate!

Smesa za toplu čokoladu je i super ideja za novogodišnji poklončić. Sipate u teglu, zavežete mašnu, zakačite čestitku na kojoj ste napisali uputstvo, i gotovo. Za još ideja za poklone u tegli, pogledajte postove iz arhive.


Džejmijeva topla čokolada

4 kašike kakao praha
3 kašike šećera u prahu
2 kašike mleka u prahu
2 kašike gustina
1 kašičica cimeta / đumbira / muskatnog oraščića (po želji)
100 gr. čokolade za kuvanje

plus mleko za pripremu

Izrendati čokoladu za kuvanje. Sve sastojke sipati u činiju i promešati da se sve sjedini. Smesu sipati u teglu i čuvati na suvom do pripreme.

U šerpi zagrejati mleko, skoro do ključanja. Dodati smesu za toplu čokoladu i kuvati nekoliko minuta, malo duže ukoliko volite gušču toplu čokoladu. Za jednu šolju mleka potrebno je sipati 2 pune kašike smese. Ukoliko pravite više, na 1 litar mleka ide oko 10 punih kašika smese.



17.11.16

Čokoladni napukli kolači


Najbolji čokoladni kolač! Ikada! Spolja krckav, a unutra mekan. Ukus nešto između čokoladnih puslica i brownies. Odmah napravite i duplu meru, nećete se pokajati!

Pravi se brzo i lako. Možda jeste malo pipavo oblikovati lopticu, ali nije strašno. Smesa bude ređa, malo vlažna. Zahvati se kašičica smese i najbolje je odmah ubaciti je u šećer, oblikovati je koliko je to moguće i ponovo ubaciti u šećer da bi tokom pečenja kolači dobili taj napukli izgled.


Ovako izgledaju u društvu drugih kolača :)


Čokoladni napukli kolači

Sastojci:

250 gr čokolade
3 velika belanca
250 gr šećera u prahu + oko 50 gr za umakanje
50 gr kakao praha
1 kašika gustina
1/4 kašičice soli

Istopiti 200 gr čokolade. Kada se istopi skloniti sa vatre i ubaciti ostatak čokolade da se postepeno topi, da bi bila gušća.
U posebnoj činiji mutiti mikserom belance, postepeno dodavajući šećer. Zatim dodati kakao prah, gustin i so i mutiti. I čokoladu sjediniti sa ostalim sastojcima.
Ostatak šećera u prahu staviti u činijicu. Uzimati kašičicu smese, oblikovati loptice, umakati ih u šećer u prahu i ređati u pleh.
Smesa će biti ređa i malo teža za oblikovanje. Ako vas to nervira, probajte da kašičicu smese ubacite prvo u kristal šećer, oblikujete lopticu, pa tek onda ubacite u šećer u prahu.
Peći na 180 stepeni, 12-15 minuta.

31.10.16

Čokoladni kolačići


























Znam, znam, ovo nije baš najbolja slika, ali ovi kolači su stvarno ukusni. Lako se spremaju, brzo se peku, a još su ukusniji kada su prekriveni rojal glazurom.

Obožavam da koristim modlice za kolače i uživam u njihovom dekorisanju. Za sada sam sa vama podelila recept za kolačiće sa vanilom i kolačiće sa čokoladnim mrvicama. Oba recepta su odlična, kao i ovaj sa čokoladom. Ostaje još jednog dana da objavim recept sa kolačićima od limuna.


Pošto uopšte ne umem da crtam, najteže mi pada ukrašavanje kolača posebnim oblicima. Kao mala sam obožavala da precrtavam sa indigo papirom, jer bi jedino tako dobila lep crtež. Kad ukrašavam kolače, taj problem rešavam tako što pravim takozvane transfere od rojal glazure. I za to mi je potreban šablon/template. 

Na netu pronađem sličice koje mi trebaju i odštampam ih. Preko tog papira stavim beli peki papir, pričvrstim za podlogu selotejpom, i crtam rojal glazurom. Koristim wilton nastavak za šlag 2mm (jer je to najmanji koji imam, a bolje bi bilo sa nastavkom 1mm jer je precizniji). Trasfere ostaviti preko noći da se suše, a može i duže. 

Transfere je najbolje stavljati na sveže prekriven kolač, tj dok se rojal glazura na kolaču još nije stegla, jer tako bolje legne. Može se "lepiti" rojal glazurom i na već suv kolač, ali tada ne legne baš najbolje, i postoji mogućnost da će se otkačiti.

I nešto jako bitno - za rad sa rojal glazurom, čačkalica vam je najbolji prijatelj. Posle svakog nanošenja, čačkalicom se izbuše moguće rupice, bolje razmaže glazura ili popravi neki vrh.


Čokoladni kolačići

Sastojci:
250 gr putera
150 gr kristal šećera
100 gr žutog šećera
2 jajeta
1 kašika ekstrakta vanile
2 kašike skuvane crne kafe
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice soli
74 gr kakao praha
3 šolje brašna

Puter držati na sobnoj temperaturi da smekša. U činiji pomešati suve sastojke (brašno, kakao, so, prašak za pecivo) i ostaviti sa strane.
Umutiti puter i šećere. Dodati jaja, pa mutiti još. Dodati vanilu i kafu. Postepeno dodavati suve sastojke.
Testo umotati u plastičnu foliju i držati 1-2 sata u frižideru ili pola sata u zamrzivaču. Ukoliko ne možete da čekate dodajte još brašna, oko pola šolje. Ali bolje je sačekati da se stvrdne na hladnom.
Zagrejati rernu na 180 stepeni, i pokriti pleh peki papirom.
Razvijati testo oklagijom i vaditi oblike modlicama.
Kolače peći 7 do 10 minuta, u zavisnosti od veličine oblika.
Ukrasiti po želji.


Rojal glazura

Sastojci
1 belance
170-220 gr šećera u prahu
1 kašičica vanila ekstrakta ili nekog drugog, po želji

Viljuškom ili mikserom umutiti belance i šećer u prahu dok se lepo ne sjedini. Količina šećera u prahu zavisi od veličine belanca i željene konzistencije. Napunite kesu za ukrašavanje i uživajte.

Za iscrtavanje po kolačima je potrebna gušća glazura, a za popunjavanje čitave površine kolača ređa.

Neka sredina je idealna (da ne morate da punite dve kese/boce za ukrašavanje). Najbolja glazura je ona koja prođe test od 20 sekundi - nožem zasečete glazuru u činiji i brojite do 20. Ako linija nestane kad izbrojite do 20, to je to! Ako ne, dodajte još šećera u prahu (ako je brzo nestala), ili poprskajte vodom (ako ni posle 20 sekundi nije nestala).



29.8.16

Sladoled od kafe


Sladoled od kafe! Ice coffee na štapiću! Evo čime se ja osvežavam tokom leta.

Sigurno nema previše kalorija, pa može da prođe kao sladoled bez griže savesti. Pravi se od instant ili espresso kafe (ja sam ovog puta stavila nescafe) i slatke pavlake. Po želji možete staviti i razne dodatke, npr cimet, muskatni oraščić, anis...



Potreban vam je kalup za sladoled. Od veličine vaših kalupa zavisi koliko ćete sladoleda dobiti. Ja sam sa mojim kalupima dobila desetak sladoleda.

Obožavam da pravim sladoled na štapiću, ali priznajem da pobesnim kad moram da izvadim sladoled iz kalupa. To je zato što ne sledim pravilo, pokušavam nožem da poguram proces, i napravim haos. A sve je zapravo vrlo jednostavno.

Osnovno pravilo glasi: "Napunite dublju posudu toplom vodom, potopite kalup na 15-30 sekundi. Ukoliko to nije dovoljno, potopite na još 10 sekundi".



Sladoled od kafe

Sastojci:

jedna i po, do dve šolje skuvane jake instant kafe
3/4 do 1 šolje slatke pavlake
šećer, po želji

Postupak:

Izdvojite u čašu trećinu šolje slatke pavlake, i po želji dodajte malo šećera. Mešajte dok se šećer ne otopi, zatim sipajte u kalupe, do 2cm. Poklopite kalupe i držite u zamrzivaču dok se ne stegne, oko sat vremena.

Skuvajte kafu i u nju dodajte ostatak slatke pavlake. Čuvajte u frižideru dok se ne ohladi. Napunite kalupe do vrha sa kafom i vratite u zamrzivač.






3.8.16

Loptice od leblebija


Bez jaja!
Bez brašna!
Bez šećera!
Bez putera!

Neko će verovatno reći i bez ukusa! Greška!

Ovi kolači definitivno odskaču od svih ostalih u mom kuvaru. Ali iako nemaju sve te uobičajene sastojke, preukusni su! Loptice od leblebija su zdraviji izbor kad vam se jede slatko i u moj kući nestanu veoma brzo.

Jesam rekla da nema zezanja sa zagrevanjem rerne i pečenjem? E pa nema ni toga! 

Ima samo zezanja sa otopljenom čokoladom. Mada i taj korak može da se preskoči. U stvari, ne morate ni da oblikujete loptice. Lepo uzmete kašiku i pravo iz činije! Kao iz američkih filmova ;)


Ako ste smotani kao ja, ovo umakanje u čokoladu vam neće baš najbolje ići. Svaki put poludim i kažem da više nikada neću umakati loptice u čokoladu. Pokušam da ubedim sebe da su ukusne i bez sloja čokolade. Ali onda zagrizem - spolja čokoladna korica, a unutra mekano, mmmm.



Loptice od leblebija

Sastojci
konzerva leblebija / oko 250 gr skuvanih leblebija
1/3 šolje putera od kikirikija
2 kašike meda
malo soli
1 kašičica ekstrakta vanile
1/3 čokoladnih mrvica / rendane čokolade
150 grama čokolade za kuvanje
1 kašika putera

Uputstvo
Leblebije izvaditi iz konzerve, isprati i ocediti. Staviti u blender i blendirati dok ne dobijete glatku smesu. Zatim dodati puter od kikirikija, med, so i vanilu i blendirati dok se ne sjedini. Na kraju ubaciti čokoladne mrvice i promešati špatulom.

Pripremiti tacnu sa peki papirom. Vaditi po kašičicu smese i stavljati na tacnu. Dobije se oko 20 loptica. 

Gurnuti u frižider da se malo ohladi i stegne, oko 30 minuta, pa rukama oblikovati loptice. Kolače opet staviti u frižider da se stegnu.

Otopiti čokoladu sa puterom pa umakati kolače u čokoladu.