17.11.16

Čokoladni napukli kolači


Najbolji čokoladni kolač! Ikada! Spolja krckav, a unutra mekan. Ukus nešto između čokoladnih puslica i brownies. Odmah napravite i duplu meru, nećete se pokajati!

Pravi se brzo i lako. Možda jeste malo pipavo oblikovati lopticu, ali nije strašno. Smesa bude ređa, malo vlažna. Zahvati se kašičica smese i najbolje je odmah ubaciti je u šećer, oblikovati je koliko je to moguće i ponovo ubaciti u šećer da bi tokom pečenja kolači dobili taj napukli izgled.


Ovako izgledaju u društvu drugih kolača :)


Čokoladni napukli kolači

Sastojci:

250 gr čokolade
3 velika belanca
250 gr šećera u prahu + oko 50 gr za umakanje
50 gr kakao praha
1 kašika gustina
1/4 kašičice soli

Istopiti 200 gr čokolade. Kada se istopi skloniti sa vatre i ubaciti ostatak čokolade da se postepeno topi, da bi bila gušća.
U posebnoj činiji mutiti mikserom belance, postepeno dodavajući šećer. Zatim dodati kakao prah, gustin i so i mutiti. I čokoladu sjediniti sa ostalim sastojcima.
Ostatak šećera u prahu staviti u činijicu. Uzimati kašičicu smese, oblikovati loptice, umakati ih u šećer u prahu i ređati u pleh.
Smesa će biti ređa i malo teža za oblikovanje. Ako vas to nervira, probajte da kašičicu smese ubacite prvo u kristal šećer, oblikujete lopticu, pa tek onda ubacite u šećer u prahu.
Peći na 180 stepeni, 12-15 minuta.

1 коментар: