9.6.15

Kuglof sa limunom i makom


Kuglof od limuna i maka sam pravila za Prvi maj, i jadničak od tada čeka da bude objavljen. Odavno je on pojeden, recept je podeljen svima koji su ga jeli, ali nikako da ga ovde postavim. Nikad nije kasno.

Uživala sam pripremajući ga, jer se mnogo lako i brzo sprema – osim onog dela kada mora da se renda kora od limuna... što možda ne bi ni trebalo da se radi imajući u vidu čime se sve prska, ali nema veze, od dva, tri limuna nam neće biti ništa... dakle, dobro operite limun i uvalite nekome da izrenda koru, ostalo ide lako.



Ako volite kombinaciju šećer i limun, bacite pogled na limun tortu i cupcake od limuna.


Sastojci
350 gr brašna
30 gr gustina
1 kašičica soli
1 kesica praška za pecivo
50 gr maka
230 gr putera, omekšalog
400 gr šećera
4 jajeta
2 kašičice ekstrakta vanile
rendana kora od 4 limuna (oko 1/3 šolje)             
sok od 2 limuna, oko ½ šolje
250 ml jogurta

Preliv od limuna
120 gr šećera u prahu
sok od pola velikog limuna

Uključiti rernu na 180 stepeni. Pripremiti pleh za kuglof, premazati ga tankim slojem putera i posuti brašno.
U činiji pomešati brašno, gustin, so, prašak za pecivo i mak. Ostaviti sa strane.
U drugoj činiji mikserom umutiti puter dok ne postane gladak i kremast, oko 1 minut. Dodati šećer i mutiti najačom brzinom oko 2 minuta ili dok smesa ne postane kremasta. Dodati jaje i vanilu i mutiti srednjom brzinom. Zatim dodati rendanu koru limuna i sok od limuna. Mikser smanjini na najmanju brzinu i postepeno dodavati naizmenično brašno i jogurt dok se sve ne sjedini.
Smesu sipati u pleh i peći 40-50 minuta ili dok ne prođe test sa čačkalicom. Ukoliko prerano počne da se pravi korica i da gori, pokriti smesu aluminijumskom folijom. Kada je gotov, kuglof izvaditi iz rerne i ostaviti da se u plehu hladi oko 10 minuta. Nakon toga može se izvaditi iz kalupa.

U činiji pomešati šećer u prahu i sok od limuna i dobijenim prelivom poprskati kuglof.


Нема коментара:

Постави коментар