Kuglof od limuna i maka sam pravila za Prvi maj, i jadničak od tada čeka da
bude objavljen. Odavno je on pojeden, recept je podeljen svima koji su ga jeli,
ali nikako da ga ovde postavim. Nikad nije kasno.
Uživala sam pripremajući ga, jer se mnogo lako i brzo sprema – osim onog
dela kada mora da se renda kora od limuna... što možda ne bi ni trebalo da se
radi imajući u vidu čime se sve prska, ali nema veze, od dva, tri limuna nam
neće biti ništa... dakle, dobro operite limun i uvalite nekome da izrenda koru,
ostalo ide lako.
Ako volite kombinaciju šećer i limun,
bacite pogled na limun tortu i cupcake od limuna.
Sastojci
350 gr brašna
30 gr gustina
1 kašičica soli
1 kesica praška za pecivo
50 gr maka
230 gr putera, omekšalog
400 gr šećera
4 jajeta
2 kašičice ekstrakta vanile
rendana kora od 4 limuna (oko 1/3 šolje)
sok od 2 limuna, oko ½ šolje
250 ml jogurta
30 gr gustina
1 kašičica soli
1 kesica praška za pecivo
50 gr maka
230 gr putera, omekšalog
400 gr šećera
4 jajeta
2 kašičice ekstrakta vanile
rendana kora od 4 limuna (oko 1/3 šolje)
sok od 2 limuna, oko ½ šolje
250 ml jogurta
Preliv od limuna
120 gr šećera u prahu
sok od pola velikog limuna
sok od pola velikog limuna
Uključiti rernu na 180 stepeni. Pripremiti
pleh za kuglof, premazati ga tankim slojem putera i posuti brašno.
U činiji pomešati brašno, gustin, so,
prašak za pecivo i mak. Ostaviti sa strane.
U drugoj činiji mikserom umutiti puter dok
ne postane gladak i kremast, oko 1 minut. Dodati šećer i mutiti najačom brzinom
oko 2 minuta ili dok smesa ne postane kremasta. Dodati jaje i vanilu i mutiti
srednjom brzinom. Zatim dodati rendanu koru limuna i sok od limuna. Mikser smanjini
na najmanju brzinu i postepeno dodavati naizmenično brašno i jogurt dok se sve
ne sjedini.
Smesu sipati u pleh i peći 40-50 minuta
ili dok ne prođe test sa čačkalicom. Ukoliko prerano počne da se pravi korica i
da gori, pokriti smesu aluminijumskom folijom. Kada je gotov, kuglof izvaditi
iz rerne i ostaviti da se u plehu hladi oko 10 minuta. Nakon toga može se
izvaditi iz kalupa.
U činiji pomešati šećer u prahu i sok od
limuna i dobijenim prelivom poprskati kuglof.
Нема коментара:
Постави коментар