5.4.13

Crème brûlée


















Topao krckav sloj karamele i predivan krem. Svaki zalogaj je uživanje za sebe.

Klasik francuske kuhinje, i jednostavan za pripremanje.

Originalan recept je sa ukusom vanile, ali su mogućnosti bezbrojne - mogu se dodavati razni ukusi, likeri, voće... Moj recept je sa mascarpone sirom i đumbirom.

Najbolje ga je napraviti dan ranije, ostaviti da se ohladi i neposredno pred posluživanje napraviti zlatnosmeđu karamel koricu.



















Za karamelizovanje možete koristiti beli ili žuti šećer (od žutog će boja biti lepša), a takođe možete staviti i šećer u prahu i u tom slučaju će korica biti nežnija.

Karamel sloj se pravi tako što se pospe tanak ravnomeran sloj šećera preko svake činije. Ukoliko koristite kuhinjski brener pažljivo sagorite šećer. Ako nemate brener, posudice možete staviti na najgornju rešetku u rernu zagrejanu na 250°C i upaliti samo gornji grejač. U tom slučaju, ne smete predugo ostaviti posute unutra da se ne bi zagrejale. Vodite računa da se šećer ravnomerno rastopi a krem ne zakipi. Sačekajte nekoliko minuta pre služenja da karamel očvrsne.

Crème brûlée ne smete vratiti u frižider posle karamelizovanja jer će karamel omekšati, tako da se karamelizovanje radi u poslednjem trenutku.



















Crème brûlée

6 žumanaca
60 gr šećera
450 ml slatke pavlake
2 kašičice đumbira
100 gr mascarpone sira

Slatku pavlaku i đumbir zagrejati do ključanja. Mutiti dok ne počnu da se pojavljuju prvi mehurići, a zatim skloniti sa ringle i ostaviti da se hladi oko 30 minuta. Slatku pavlaku i đumbir možete pripremiti i dan ranije i držati u frižideru.

Umutiti žumance i šećer. Dodati slatku pavlaku i mascarpone sir, i mutiti dok se lepo ne sjedini. Umućenim kremom napuniti vatrostalne činije/činijice, a možete sve staviti i u jednu vatrostalnu posudu.

Zagrejati rernu na 150°C. Peći krem u toploj kupki - posude staviti u dublji pleh i napuniti ga vrelom vodom do polovine posude. Peći 30 minuta.

Da biste znali jesu li dovoljno pečene, malo protresite posudice. Ako se smesa pomera samo u sredini - to je to, ako se pomera celom površinom onda treba još da se peče. Kada se krem ohladio, stavite ga u frižider još 3-4 sata da bude potpuno hladan.

Zatim sledi karameliziranje koje je gore objašnjeno. Dakle, tanak sloj šećera, brenerom ili u rerni, dok se sasvim ne rastopi. Služiti odmah!



Нема коментара:

Постави коментар