29.8.16

Sladoled od kafe


Sladoled od kafe! Ice coffee na štapiću! Evo čime se ja osvežavam tokom leta.

Sigurno nema previše kalorija, pa može da prođe kao sladoled bez griže savesti. Pravi se od instant ili espresso kafe (ja sam ovog puta stavila nescafe) i slatke pavlake. Po želji možete staviti i razne dodatke, npr cimet, muskatni oraščić, anis...



Potreban vam je kalup za sladoled. Od veličine vaših kalupa zavisi koliko ćete sladoleda dobiti. Ja sam sa mojim kalupima dobila desetak sladoleda.

Obožavam da pravim sladoled na štapiću, ali priznajem da pobesnim kad moram da izvadim sladoled iz kalupa. To je zato što ne sledim pravilo, pokušavam nožem da poguram proces, i napravim haos. A sve je zapravo vrlo jednostavno.

Osnovno pravilo glasi: "Napunite dublju posudu toplom vodom, potopite kalup na 15-30 sekundi. Ukoliko to nije dovoljno, potopite na još 10 sekundi".



Sladoled od kafe

Sastojci:

jedna i po, do dve šolje skuvane jake instant kafe
3/4 do 1 šolje slatke pavlake
šećer, po želji

Postupak:

Izdvojite u čašu trećinu šolje slatke pavlake, i po želji dodajte malo šećera. Mešajte dok se šećer ne otopi, zatim sipajte u kalupe, do 2cm. Poklopite kalupe i držite u zamrzivaču dok se ne stegne, oko sat vremena.

Skuvajte kafu i u nju dodajte ostatak slatke pavlake. Čuvajte u frižideru dok se ne ohladi. Napunite kalupe do vrha sa kafom i vratite u zamrzivač.






3.8.16

Loptice od leblebija


Bez jaja!
Bez brašna!
Bez šećera!
Bez putera!

Neko će verovatno reći i bez ukusa! Greška!

Ovi kolači definitivno odskaču od svih ostalih u mom kuvaru. Ali iako nemaju sve te uobičajene sastojke, preukusni su! Loptice od leblebija su zdraviji izbor kad vam se jede slatko i u moj kući nestanu veoma brzo.

Jesam rekla da nema zezanja sa zagrevanjem rerne i pečenjem? E pa nema ni toga! 

Ima samo zezanja sa otopljenom čokoladom. Mada i taj korak može da se preskoči. U stvari, ne morate ni da oblikujete loptice. Lepo uzmete kašiku i pravo iz činije! Kao iz američkih filmova ;)


Ako ste smotani kao ja, ovo umakanje u čokoladu vam neće baš najbolje ići. Svaki put poludim i kažem da više nikada neću umakati loptice u čokoladu. Pokušam da ubedim sebe da su ukusne i bez sloja čokolade. Ali onda zagrizem - spolja čokoladna korica, a unutra mekano, mmmm.



Loptice od leblebija

Sastojci
konzerva leblebija / oko 250 gr skuvanih leblebija
1/3 šolje putera od kikirikija
2 kašike meda
malo soli
1 kašičica ekstrakta vanile
1/3 čokoladnih mrvica / rendane čokolade
150 grama čokolade za kuvanje
1 kašika putera

Uputstvo
Leblebije izvaditi iz konzerve, isprati i ocediti. Staviti u blender i blendirati dok ne dobijete glatku smesu. Zatim dodati puter od kikirikija, med, so i vanilu i blendirati dok se ne sjedini. Na kraju ubaciti čokoladne mrvice i promešati špatulom.

Pripremiti tacnu sa peki papirom. Vaditi po kašičicu smese i stavljati na tacnu. Dobije se oko 20 loptica. 

Gurnuti u frižider da se malo ohladi i stegne, oko 30 minuta, pa rukama oblikovati loptice. Kolače opet staviti u frižider da se stegnu.

Otopiti čokoladu sa puterom pa umakati kolače u čokoladu.