17.2.13

Sladak doručak: Rolnice sa čokoladom

















Moj prvi post!

Kako početi? Šta reći? Uvod mi nije jača strana.

Da se prvo predstavim. Zovem se Jelena i zavisnik sam od šećera, tačnije čokolade. To je "bolest" od koje ne planiram da se lečim. Čokolada je moj najbolji prijatelj. Uvek je tu - i u dobru i u zlu!

Kao veliki ljubitelj slatkiša često u svojoj kuhinji spremam razne poslastice, pa sam odlučila da ih podelim sa svetom (ili bar onim delom sveta koji razume srpski).

Pored toga što moraju biti ukusni, kolači i torte moraju lepo i da izgledaju. Da prosto mame svojim izgledom. Zato mi je, posle degustacije, omiljeni deo posla ukrašavanje.

Ovaj blog ću početi veoma ukusnim "rustičnim" rolnicama sa čokoladom. Čokolada je zdrava - jača rad srca, popravlja raspoloženje, drži koncentraciju, itd, i zato je idealna za početak radnog dana.






















Rolnice sa čokoladom

Testo

500 gr. brašna
1 kašika šećera
prašak za pecivo
1/2 kašičice soli
5 kašika putera, hladnog, iseckanog na kockice
3/4 šolje mleka

Nadev

3 kašike putera, omekšalog
2 kašike šećera
130 gr. čokolade, iseckane na kockice ili rendane

Preliv (nije obavezan)

1 žumance
1 kašika mleka






















Zagrejati rernu na 200° i pouljiti pleh ili na njega staviti peki papir.

U činiji srednje veličine pomešati brašno, šećer, kesicu praška za pecivo i so. Prstima, ili mikserom, umešati puter. Dodati mleko dok se ne formira lagano, lepljivo testo. Mesiti testo par minuta. 

Radnu površinu posuti brašnom pa oklagijom razviti testo, otprilike do velicine 30x30 cm. Razvučeno testo premazati sa tri kašike omekšalog putera i posuti šećerom i iseckanom/izrendanom čokoladom. Urolati testo i iseći na 10-12 jednakih rolnica. Isečene rolnice položiti na pleh.  

Za preliv, pomešati žumance i mleko i dobijenom smešom premazati rolnice pa zatim posuti šećer.

Peći 18 minuta ili dok se rolnice ne zarumene i narastu. Preko gotovih rolnica po želji možete stavit žuti šećer, cimet, prah šećer ili šta god se vama sviđa. Možda kašičicu putera, ili preliva od čokolade.

Prijatno!





Нема коментара:

Постави коментар