24.2.13

Hleb od bundeve


Možda ovo nije baš dobar naslov, jer recept koji sledi više podseća na kolač nego na hleb, ali ajde neka ostane ovako kako je - neka bude to hleb od bundeve. Recept je za jednu veknu hleba, ali on je toliko ukusan i sočan da ćete odmah poželeti da ispečete još jedan. Može se jesti i sutradan. Predlažem da ga isečete na kriške, ubacite u toster i premažete puterom. Prijatno!


Hleb od bundeve

200 gr brašna
1/2 kašičice soli
200 gr šećera
1 prašak za pecivo
250 gr rendane bundeve
120 ml suncokretovog ulja
2 jajeta, umućena
50 ml vode
1/2 kašičice muskatnog oraščića
1/2 kašičice cimeta
120 gr oraha, iseckanih

Zagrejati rernu na 180°C. U pleh za pečenje hleba staviti peki papir.

U jednu činiju staviti rendanu bundevu, ulje, umućena jaja, vodu i začine i mešati varjačom dok se ne sjedine. Zatim dodati brašno, šećer, so i prašak za pecivo. Kada su se svi sastojci sjedinili, dodati sitno seckane orahe.

Peći 50-60 minuta.





20.2.13

Tutorijal: Torta u obliku patike



















Pravljenje torte u obliku patike je za mene bio veliki izazov. Da mi je neko tražio da napravim ovakvu tortu, verovatno bi istog trenutka to odbila. Kada sam se ponudila da je napravim za jedan 18. rođendan i sama sam pomislila da nisam normalna i da mi to nikada neće uspeti. Ali sve se može kad se hoće. Odštampala sam sliku patike, zalepila je na zid, i počela.
Da bi torta bila stabilna i čvrsta potrebno je napraviti deblji patišpanj. Za ovu tortu sam ispekla patišpanj od limuna (jedan patišpanj u onom plehu što staje ceo u rernu, nisam sigurna koje su mu dimenzije, i još jedan u manjem plehu, mada veličina patišpanja zavisi od veličine patike) i napravila fil od limuna. I fil mora biti gust, gušći od šlaga. Nekom drugom prilikom ću postaviti i recept za tortu od limuna.
Kada se patišpanj sasvim ohladi (možete ga držati u frižideru ili zamrzivaču) vreme je da se seče. Od kartona ili papira napravite šablon đona i pomoću njega isecite dva „đona“ od patišpanja, a zatim i dva parčeta patišpanja za deo patike oko zgloba. Sada počinje ređanje – patišpanj, fil, patišpanj, fil. U ovom trenutku torta će više ličiti na neke čizme bakandže nego na patiku. Tortu opet treba držati u frižideru nekoliko sati da se lepo stegne, a zatim je nožem oblikovati dok ne dobijete željeni oblik.
Ako ste negde previše torte isekli, ili ako morate da popunite neke rupe, pomešajte ostatke patišpanja tj. mrvice sa malo fila i rukom nanesite na željeno mesto. Ovako možete prekriti i celu tortu, kao da radite sa glinom ili plastelinom. Tako će patika biti glatka. Kada ste dobili željeni oblik premažite patiku filom i opet stavite u frižider na nekoliko sati. Da, ovaj proces traje malo duže, ali je jako bitno da se torta dobro stegne pre svakog sledećeg koraka.
Malo me je zabolela glava od svih ovih koraka. Verujem da će vam više pomoći slike nego ovo moje pisanije.

























Kada se patika ohladila vreme je da se prekrije fondanom. Ja sama pravim fondan ali naravno da je lakše kupiti gotov, posebno ako vam treba fondan u boji. Što se crne boje tiče, ja koristim Wiltonovu crnu gel boju - jedino sa njom uspem da dobijem pravu crnu boju.
Fondan razvucite na 4mm debljine i prebacite preko torte. Rukom ili glačerom za fondan pređite preko torte kako bi je poravnali. Kada se torta prekrije prvim slojem fondana vreme je da se obrati pažnja na detalje. To sve zavisi od patike do patike. Dobro pogledajte patiku koju pravite i lepo je izanalizirajte. Ja sam na svojoj imala i ove crne linijice koje sam na kraju iscrtala jestivim markerom. 

Kada sam pravila ovu tortu nisam još uvek imala alat za fondan pa sam za detalje, kao što su šavovi i prorezi na đonu, koristila čačkalice i zadnji deo četkice za bojenje.

Sa kutijom za patike se nisam baš proslavila! Sve je krenulo naopako, fondan nisam dobro zamesila, torta se topila...


17.2.13

Sladak doručak: Rolnice sa čokoladom

















Moj prvi post!

Kako početi? Šta reći? Uvod mi nije jača strana.

Da se prvo predstavim. Zovem se Jelena i zavisnik sam od šećera, tačnije čokolade. To je "bolest" od koje ne planiram da se lečim. Čokolada je moj najbolji prijatelj. Uvek je tu - i u dobru i u zlu!

Kao veliki ljubitelj slatkiša često u svojoj kuhinji spremam razne poslastice, pa sam odlučila da ih podelim sa svetom (ili bar onim delom sveta koji razume srpski).

Pored toga što moraju biti ukusni, kolači i torte moraju lepo i da izgledaju. Da prosto mame svojim izgledom. Zato mi je, posle degustacije, omiljeni deo posla ukrašavanje.

Ovaj blog ću početi veoma ukusnim "rustičnim" rolnicama sa čokoladom. Čokolada je zdrava - jača rad srca, popravlja raspoloženje, drži koncentraciju, itd, i zato je idealna za početak radnog dana.






















Rolnice sa čokoladom

Testo

500 gr. brašna
1 kašika šećera
prašak za pecivo
1/2 kašičice soli
5 kašika putera, hladnog, iseckanog na kockice
3/4 šolje mleka

Nadev

3 kašike putera, omekšalog
2 kašike šećera
130 gr. čokolade, iseckane na kockice ili rendane

Preliv (nije obavezan)

1 žumance
1 kašika mleka






















Zagrejati rernu na 200° i pouljiti pleh ili na njega staviti peki papir.

U činiji srednje veličine pomešati brašno, šećer, kesicu praška za pecivo i so. Prstima, ili mikserom, umešati puter. Dodati mleko dok se ne formira lagano, lepljivo testo. Mesiti testo par minuta. 

Radnu površinu posuti brašnom pa oklagijom razviti testo, otprilike do velicine 30x30 cm. Razvučeno testo premazati sa tri kašike omekšalog putera i posuti šećerom i iseckanom/izrendanom čokoladom. Urolati testo i iseći na 10-12 jednakih rolnica. Isečene rolnice položiti na pleh.  

Za preliv, pomešati žumance i mleko i dobijenom smešom premazati rolnice pa zatim posuti šećer.

Peći 18 minuta ili dok se rolnice ne zarumene i narastu. Preko gotovih rolnica po želji možete stavit žuti šećer, cimet, prah šećer ili šta god se vama sviđa. Možda kašičicu putera, ili preliva od čokolade.

Prijatno!