6.4.17

Domaći maršmelou / penaste bombone


Domaći maršmelou sam se odlučila da prvi put napravim pre par godina isključivo zbog smorsa. O tome neki drugi put, kad ih ponovo napravim i uslikam. Sa mrašmelou možete raditi šta hoćete, to znate i sami. Ubacuju se u kafu, u brounies, kapkejks, ili se jedu tako bez ičega. Domaća varijanta je bolja od kupovne - sigurno znate da nije bajato, a možete da ubacujete razne arome po želji.


Pošto se bliži Uskrs, odlučila sam da ih napravim u obliku jaja i napravim maršmelou pops. Otopila sam čokoladu sa malo mleka. "Jaja" nakačila na štapić za ražnjice, umočila u čokoladu i posula ukrasnim mrvicama. Pošto mi umakanje u čokoladu nije jača strana, nisu baš savršeno pokrivena, ali to im nije umanjilo ukus. Radi dekoracije sam preko štapića uvukla ukrasnu slamčicu. Bolje je da sačekate da se ohlade u frižideru, mnogo su ukusniji.


Super je napraviti i slatko meze. Maršmelou bocnete čačkalicom, umočite u otopljenu čokoladu, i uronite u činiju punu ukrasnih mrvica. Ostavite da se ohladi i stvrdne, najbolje na par sati u frižideru.


A možete da izvadite i flomastere sa jestivom bojom, i ukrasite jaja. (ne, ovo nije crtalo dete hihihi).


UPOZORENJE: Ova poslastica je mnooogo slatka i jaka, posebno kad se umoči u čokoladu i prelije ukrasnim mrvicama. Deci davati u manjim količinama i ne pred spavanje :)


Domaći maršmelou 

Sastojci
1 šolja šećera u prahu (za posipanje)
25 gr želatina
250 ml hladne vode
200 gr šećera
120 ml glicerina
malo soli
2 belanca
2 kašičica arome vanile (ili neke druge arome, po želji)

Nauljite dno i strane pleha pa po njemu ravnomerno nanesite šećer u prahu. Pleh koji sam koristila bio je veličine 33cm*23cm.

U veliku činiju u kojoj ćete kasnije mutiti smesu sipajte želatin sa pola količine vode - 125ml, i ostavite sa strane.

U šerpicu stavite šećer, ostatak vode - 125ml, i malo soli. Stavite na ringlu, na slabu vatru i mešajte drvenom varjačom dok se šećer ne istopi. Povećajte temperaturu kako bi smesa proključala, ali ne mešajte. Pustite da vri dok digitalni termometar ne dostigne 120 stepeni, ili pustite da vri oko 12 minuta. Sipajte smesu u činiju sa želatinom i promešajte da se želatin otopi.

Mutite smesu najjačom brzinom dok se ne zgusne i ne utrostruči, oko 10-15 minuta.

U drugoj činiji umutite belance. Dodajte mu vanilu i prespite u šećernu smesu. Mešajte dok se ne sjedini. Zatim prespite smesu u pouljen i pošećeren pleh. Smesa će biti lepljiva, najbolje je izručiti uz pomoć špatule. Preko smese posuti šećer u prahu. Ostaviti da se ohladi najmanje tri sata, a najbolje preko noći. Ne pokrivati pleh.

Nožem zaseći uz ivice pleha kako bi se maršmelou odvojio. Izvrnuti pleh na radnu površinu i nožem seći na kocke ili izvlačiti oblike modlicama. Komade vratiti u pleh i posuti šećerom u prahu (najbolje rukama sve izmešati). Otresti višak šećera i prebaciti u čistu posudu/kutiju.

Čuvati u zatvorenoj kutiji do nedelju dana, ili spakovati u kese za zamrzivač pa čuvati u zamrzivaču.

Napomene:

* Ako želite deblji maršmelou, koristite manji i dublji pleh, i obavezno ostavite da se stvrdne preko noći.
* Imajte u vidu da mnoge arome imaju i boju u sebi. Meni je vanila malo obojila maršmelou, inače bi bili skroz beli.
* U nekim receptima se koristi gustin umesto šećera u prahu kada se poulji pleh i uvalja maršmelou. Ja lično nisam probala, ali vredi pokušati.

Нема коментара:

Постави коментар