8.8.13

Tutorijal: Torta Drakulin zamak

































U današnjem postu želim da vam predstavim tortu u obliku zamka. Ovu tortu sam pravila za sedmi rođendan jednog divnog dečaka koji voli Drakulu, Frankenštajna, mumije i slične strašne stvari. Žao mi je što nemam slike procesa pravljenja ali to je bila prva zahtevna torta koju sam pravila i, da budem iskrena, bila sam malo sluđena. Htela sam još mnogo više detalja da dodam, ali jednostavno nisam imala vremena za sve što sam zamislila. Moraću opet da je pravim samo da bih je slikala :) Ovakvu tortu treba dobro isplanirati jer neke stvari se moraju praviti ranije, kao na primer figurice od fondana ili čokolade jer je njima potrebno neko vreme da se osuše / očvrsnu.

Da bi torta izdržala težinu fondana, kula i ostalih figurica, morate napraviti neku čvršću tortu. Kod mene je u pitanju jafa torta. Napravite tortu na sprat željenih dimenzija (jednu veću i jednu manju). Oblikujte obe torte, tj isecite ćoškove da biste mogli da postavite kule. Razvucite fondan na 3-4 mm debljine i prekrite obe torte. Poravnajte, a višak fondana isecite. Kada ste to učinili postavite manju tortu na veću.


Što se tiče kula, napravila sam rolat od oblande sa plazma keksom i čokoladom. Lakša varijanta bi bio kartonski deo rolne za ubruse ili neke plastnične cevi, ali htela sam da sve na torti bude jestivo. Na kraju je rolat bio pravi hit, iako je pravljen samo da bi poslužio svrsi (recept u nekom drugom postu). Kule su pravljene različitih debljina i visina. Rolat od oblande je premazan puter kremom i prekriven fondanom. Kupole su pravljene od fondana.

Najveći problem mi je pravio “zid” zamka. Htela sam da bude potpuno crn i sa efektom cigle. Ali, 1. nisam imala kupovni crni fondan, a nisam htela do beskonačnosti da pokušavam da obojim beli fondan, i, 2. nisam imala oklagiju za efekat cigle. E, tu je u pomoć uskočio moj muž sa idejom da problem rešimo air brush-om. Od kartona smo isekli šablon za efekat cigle, napunili air brush bojom i bacili se na posao. Na kraju smo bili zadovoljni izgledom.

Ovim je glavna konstrukcija gotova, sada se treba baciti na detalje.


































Prozore i vrata sam isekla od fondana, čačkalicom malo izdubila i obojila braon jestivom bojom uz pomoć četkice kako bi dobila izgled drveta. 

Inače, cela torta je postavljena na plavom fondanu kako bi izgledalo kao da je zamak okužen vodom. “Most” do glavnog ulaza u zamak napravljen je od kockica čokolade i čoko rolls-a. 

Duhovi i slepi miševi su napravljeni uz pomoć kalupa. Duhovi su od belog fondana, a slepi miševi od čokolade, i fiksirani su žicom kupljenom u apoteci (koriste je stomatolozi, ne znam tačan naziv). Tu se negde kriju i papagaj na metli i mačka, koji su takođe od čokolade, ali se nažalost ne vide dobro na slikama. Kalupi su kupljeni u fenomenalnoj radnji Kreativni hobi, i prvenstveno su namenjeni za FIMO masu.


































Sledeći Drakulin zamak zamišljam sa mnogo više detalja, možda sa nekom spravom za mučenje i naravno sa figuricom Drakule. Mada je i ova torta imala figuricu Drakula, ali nije baš reprezentativna :).

1.8.13

Sladoled od višanja

Kopajući po zamrzivaču naišla sam na prošlogodišnji paket višanja. Odmah sam počela da smišljam šta bih mogla sa tim paketićem da uradim i tužno zaključila da ove godine nismo obrali dedinu višnju. Iako me je uvek nerviralo što mi zauzmu pola zamrzivača, kolači od dedinih višanja su najbolji.

























Šta napraviti od pola kilograma višnjica?

Pitu? Bakin kolač sa višnjama?
Suviše je vruće da bi se palila rerna.

Znam......SLADOLED!


































Zašto se uopše cimati i praviti domaći sladoled kad u radnji možeš da biraš do mile volje?


  1. zato što ti je ostao paket višanja u zamrzivaču, a suviše je vruće da praviš pitu i pališ rernu
  2. zato što ti je sestra pre godinu dana kupila kalupe za sladoled, a koristila si ih samo jednom
  3. zato što je domaći sladoled dijetalan ;)      

























Ako pazite na liniju ovaj sladoled možete jesti bez griže savesti. Nema veštačkih dodataka i zaslađuje se medom.

Umesto višanja možete staviti bilo koje voće. Pijace su sada prepune bobičastog voća, pa izvolite, birajte. 

Da li da ovu činiju punu zdravlja pretvorim u sladoled ili da je odmah pojedem?































Sladoled od višanja

450 gr višanja
250 ml jogurta
2-3 kasike meda

Višnje operite i očistite od koštica. Ukoliko koristite zamrznute višnje, izvadite ih da se malo odmrznu (nema potrebe da se u potpunosti odmrznu, samo malo, dovoljno da mogu da se stave u blender i lepo sjedine sa jogurtom i medom).

U blender stavite višnje, jogurt i med. Pulsirajte dok ne dobijete željenu teksturu. Neki vole da u sladoledu osete komadiće voća, a neki vole da im sladoled bude kremast.

Po želji dodajte još meda.

Smesom napunite plastičnu kutiju, poklopite i stavite u zamrzivač. Poželjno je s vremena na vreme izvaditi sladoled iz zamrzivača i viljuškom ga promešati, dok ne počne da se zamrzava. Idealno je praviti ga u aparatu za pripremu sladoleda. Ukoliko imate kalupe za sladoled upotrebite ih.

Ovim receptom sam napunila 6 kalupa za sladoled.