31.10.16

Čokoladni kolačići


























Znam, znam, ovo nije baš najbolja slika, ali ovi kolači su stvarno ukusni. Lako se spremaju, brzo se peku, a još su ukusniji kada su prekriveni rojal glazurom.

Obožavam da koristim modlice za kolače i uživam u njihovom dekorisanju. Za sada sam sa vama podelila recept za kolačiće sa vanilom i kolačiće sa čokoladnim mrvicama. Oba recepta su odlična, kao i ovaj sa čokoladom. Ostaje još jednog dana da objavim recept sa kolačićima od limuna.


Pošto uopšte ne umem da crtam, najteže mi pada ukrašavanje kolača posebnim oblicima. Kao mala sam obožavala da precrtavam sa indigo papirom, jer bi jedino tako dobila lep crtež. Kad ukrašavam kolače, taj problem rešavam tako što pravim takozvane transfere od rojal glazure. I za to mi je potreban šablon/template. 

Na netu pronađem sličice koje mi trebaju i odštampam ih. Preko tog papira stavim beli peki papir, pričvrstim za podlogu selotejpom, i crtam rojal glazurom. Koristim wilton nastavak za šlag 2mm (jer je to najmanji koji imam, a bolje bi bilo sa nastavkom 1mm jer je precizniji). Trasfere ostaviti preko noći da se suše, a može i duže. 

Transfere je najbolje stavljati na sveže prekriven kolač, tj dok se rojal glazura na kolaču još nije stegla, jer tako bolje legne. Može se "lepiti" rojal glazurom i na već suv kolač, ali tada ne legne baš najbolje, i postoji mogućnost da će se otkačiti.

I nešto jako bitno - za rad sa rojal glazurom, čačkalica vam je najbolji prijatelj. Posle svakog nanošenja, čačkalicom se izbuše moguće rupice, bolje razmaže glazura ili popravi neki vrh.


Čokoladni kolačići

Sastojci:
250 gr putera
150 gr kristal šećera
100 gr žutog šećera
2 jajeta
1 kašika ekstrakta vanile
2 kašike skuvane crne kafe
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice soli
74 gr kakao praha
3 šolje brašna

Puter držati na sobnoj temperaturi da smekša. U činiji pomešati suve sastojke (brašno, kakao, so, prašak za pecivo) i ostaviti sa strane.
Umutiti puter i šećere. Dodati jaja, pa mutiti još. Dodati vanilu i kafu. Postepeno dodavati suve sastojke.
Testo umotati u plastičnu foliju i držati 1-2 sata u frižideru ili pola sata u zamrzivaču. Ukoliko ne možete da čekate dodajte još brašna, oko pola šolje. Ali bolje je sačekati da se stvrdne na hladnom.
Zagrejati rernu na 180 stepeni, i pokriti pleh peki papirom.
Razvijati testo oklagijom i vaditi oblike modlicama.
Kolače peći 7 do 10 minuta, u zavisnosti od veličine oblika.
Ukrasiti po želji.


Rojal glazura

Sastojci
1 belance
170-220 gr šećera u prahu
1 kašičica vanila ekstrakta ili nekog drugog, po želji

Viljuškom ili mikserom umutiti belance i šećer u prahu dok se lepo ne sjedini. Količina šećera u prahu zavisi od veličine belanca i željene konzistencije. Napunite kesu za ukrašavanje i uživajte.

Za iscrtavanje po kolačima je potrebna gušća glazura, a za popunjavanje čitave površine kolača ređa.

Neka sredina je idealna (da ne morate da punite dve kese/boce za ukrašavanje). Najbolja glazura je ona koja prođe test od 20 sekundi - nožem zasečete glazuru u činiji i brojite do 20. Ako linija nestane kad izbrojite do 20, to je to! Ako ne, dodajte još šećera u prahu (ako je brzo nestala), ili poprskajte vodom (ako ni posle 20 sekundi nije nestala).