21.6.14

Kolači od banana i ovsenih pahuljica

Ko kaže da kolači moraju da imaju puno putera ili šećera da bi bili ukusni? Evo primera da nije uvek tako.


Od samo tri sastojka možete napraviti ukusne kolače koji su by the way i zdravi. Ukoliko vodite računa o ishrani ovo je idealna slatka užinica (bez "belih smrti"). Ne znam baš dal ih mogu nazvati niskokaloričnim, ali dijetalni sigurno jesu.


Najbolji su kad su još uvek topli, kad je čokolada još uvek mekana, mmmm.


Kolači od banana i ovsenih pahuljica
za 14 kolača

2 zrele banane, srednje veličine
100 gr ovsenih pahuljica
50 gr čokoladnih mrvica
po želji 1-2 kašike mlevenih oraha / badema / lešnika

Ispasirati dve banane pa u njih dodati ovsene pahuljice i mešati dok se ne sjedine. Dodati čokoladne mrvice / rendanu crnu čokoladu i još malo mešati. Supenom kašikom spuštati smesu u pleh, prethodno obložen peki papirom.

Rernu zagrejati na 175˚C i peći kolače oko 15 minuta. 

4.6.14

Kolačići sa čokoladnim mrvicama

Modlice za kolače su jedna od mojih omiljenih stvari na svetu... posle čokolade naravno. Moja kolekcija modlica je moje najvrednije blago, i svaki novi recept za ovakve kolačiće je uvek dobrodošao.


Kolačići sa čokoladnim mrvicama su omiljeni u mojoj porodici, samo što je nekad malo teže doći do pravih čokoladnih mrvica. Uglavnom ih nakupujem kad se vraćam iz Grčke ili Hrvatske, ali na moje oduševljenje, prošlog vikenda sam ih pronašla u jednoj divnoj radnjici na pijaci. Ukoliko ne možete da nabavite čokoladne mrvice, poslužiće i rendana ili sitno seckana čokolada. 


Kolačići sa čokoladnim mrvicama

Sastojci
250 gr putera
80 gr kristal šećera
90 gr žutog šećera
2 žumanca
pola kašičice soli
1 kašičica ekstrakta vanile
200 gr. čokoladnih mrvica
250-300 gr brašna

Ostavite puter na sobnoj temperaturi da smekša. Električnim mikserom mutite puter i šećer dok ne dobijete kremastu masu. Dodajte vanilu, žumance i so. Postepeno dodajte prosejano brašno. Sklonite mikser i smesi dodajte čokoladne mrvice (ili rendanu čokoladu). Zamesite testo rukom ili varjačom. Kada se sve dobro sjedinilo, testo umotajte u plastičnu foliju i ostavite pola sata u frižideru da se malo stegne.

Kada izvadite testo iz frižidera, oklagijom ga razvucite i secite modlicama po želji. Najbolje je koristiti čvršće, oštrije modlice zbog čokoladnih mrvica.

Kolače stavite na prethodno podmazan pleh i pecite 10-12 minuta na 175˚C.